VIDEO: Nová kampaň varuje před používáním mobilu za volantem

3. květen 2018 12:04

Nepozornost zabíjí - tak se jmenuje kampaň, která chce české řidiče varovat hlavně před používáním mobilního telefonu za volantem. Nepozornost při řízení loni zabila 65 lidí a může ročně za pětinu všech dopravních nehod.

Používání mobilního telefonu při řízení se stalo třetím nejčastějším přestupkem, který dopravní policie eviduje. Ze statistik kampaně "nepozornost zabíjí" vyplývá, že skoro dvě třetiny řidičů za volantem telefonují a jen necelá polovina z nich pomocí hands-free. A jak vysvětluje šéf BESIPu Tomáš Neřold, používání telefonu při řízení je v každé situaci nebezpečné. „Jednak mi bere tu celkovou pozornost, kdy pokud nastane nějaká složitá dopravní situace, tak výraznou kapacitu, pokud hovoří, i kdyby to bylo přes hands-free, tak vůbec nemá k tomu řízení, protože postupně přenáší tu pozornost k hovoru. Ve druhé rovině, a ta je ještě nebezpečnější, samozřejmě ztrácím vizuální kontakt s tou situací na silnici.“

Ze statistik kampaně taky vyplynulo, že třetina motoristů při řízení píše SMS, nebo dokonce chatuje. Zhruba pětina řidičů fotí nebo natáčí videa. Průzkum ukázal, že takovým typickým uživatelem telefonu za volantem jsou mladí řidiči, častěji dívky, do 30 let věku, kteří své řidičské schopnosti hodnotí jako výborné. Přitom ale někdy jezdí až adrenalinovým stylem jízdy.

Možná si vzpomenete na loňskou tragickou nehodu dvou dívek z Mostu, které svojí cestu dokonce mobilem on-line přenášely na internet. Tady se bohužel ukázalo, že i skutečně malá chvíle nepozornosti může skončit tragédií, jak doplňuje Neřold: „Krátká SMS zpráva mi trvá napsat 5 sekund. Tam už ale při 90 km/h ujedu 125 metrů. To je více, než je fotbalové hřiště a po tu dobu jsem se vůbec nedíval, co je přede mnou na silnici.“

Řidičům za telefonování při řízení hrozí bloková pokuta ve výší 1000 Kč a dva trestné body. Takových přestupků loni Policie řešila kolem 50 tisíc.

autor: Jan Pastor
Spustit audio