Agresivním řidičům hrozí ztráta svobody

23. září 2013 13:10

Několik let vězení hrozí řidiči jaguaru, který v srpnu v Brně po předchozím konfliktu vytlačil na svodidla dodávku, a způsobil tak zranění dvou lidí. Případy agresivních řidičů přitom nejsou v posledních letech vůbec výjimečné. Nejznámější jsou ty Aleše Trpišovského a Luboše Laciny. Druhý jmenovaný dostal za to, že z dálnice vytlačil pomaleji jedoucí auto, pět let vězení. A v květnu zase soud v Brně poslal na tři roky do vězení muže, který loni prudkým brzděním donutil zastavit autobus městské hromadné dopravy, přičemž se zranila pětaosmdesátiletá cestující.

Určitou míru agresivity v sobě má každý. „Agrese je takové chování, které je namířené proti něčemu. Buď je cílem druhou osobu, nebo věc poškodit, anebo si nějakým způsobem prosadit nějaký svůj zájem,“ vysvětluje psycholog Zdeněk Šolle.

Čtěte také

Agresivní řidič nemusí být nutně vyznavačem agresivní sportovní jízdy. Jednu skupinu agresorů tvoří ti, co vědomě porušují předpisy, třeba překračují povolenou rychlost. Daleko nebezpečnější jsou však ti, co si na silnici takzvaně vyřizují účty nebo se snaží vychovávat ostatní. „Druhou skupinou jsou ti, kteří už útočí na konkrétního řidiče, respektive konkrétní vozidlo. To znamená nedovolené manévry předjíždění, poté prudké brzdění, najíždění na vozidla zboku a podobně nebo zezadu. Takže toto všechno lze kvalifikovat jako trestný čin,“ varuje právník Jan Černý.

Nejčastěji takovému agresorovi hrozí obvinění z ublížení na zdraví, obecného ohrožení, ale může dojít i na pokus o vraždu. A nemusí ani dojít k dopravní nehodě. „Je to stádium pokusu, ale pokus trestného činu zákon posuzuje jako trestný čin, nicméně soudce potom ve chvíli, kdy nedojde k naplnění těžkého ublížení na zdraví, tak se drží dolní poloviny sazby. Pořád je to trestný čin, i když ve stádiu pokusu,“ říká Jan Černý.

Čtěte také

Samozřejmě se musí prokázat, že řidič ohrozil jiného vědomě. To ale nebývá problém. „Jestli se situace jeví tak, že řidič chtěl vůz ohrozit, tak je to jednoznačně úmysl,“ upozorňuje Jan Černý. No, a pak nám hrozí, že přijdeme o svobodu na hezkých pár let. „U vraždy ve stádiu pokusu hrozí pachateli 10 až 18 roků, při těžkém ublížení na zdraví, i ve stádiu pokusu – tři až deset let. U obecného ohrožení je sazba tři až osm roků,“ varuje Jan Černý.

A to asi za nějaké to vybrzďování a vychovávání nestojí. Nikdy totiž nevíme, jak druhý řidič zareaguje, zda úmyslně nebezpečnou situaci zvládne. Navíc agrese vyvolává velmi často zase agresi.

autor: pgj
Spustit audio