Asistenční služba ŘSD na dálnici D1 pomůže s drobnou opravou a auto viditelně označí

11. únor 2016 13:20

Ředitelství silnic a dálnic spustilo bezplatnou asistenční službu pro řidiče. Čtyři upravená auta budou jezdit na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Mají místo události hlavně označit a pomoci lidem s drobnými opravami jejich vozidla. Po zavolání na bezplatnou linku 800 280 281 dorazí posádka do dvaceti minut. Pokud se tato služba osvědčí, bude ŘSD nabízet asistenci i na jiných dálnicích. Víme, jak zásahové auto ŘSD vypadá a jaká je jeho běžná výbava.

Asistenční služba ŘSD je oranžová dodávka, takže je rozeznatelná velmi dobře i zdálky. „Základní věci, které s sebou vozíme, jsou rozbrušovací pila, kompresor, centrála, takový vozík na startování baterek a startovací aparát,“ popisuje vybavení asistenčního vozu řidič Pavel.

Čtěte také

Ve skříňce zboku je drobné nářadí na malé opravy – pásky, kladiva, nůž. Pokud řidič zavolá na bezplatnou linku, služba může pomoct s drobnou opravou nebo poradí další postup. „Záleží, co má řidič za problém. Vyměníme kolo, dovezeme nějakým způsobem benzín, poradíme, informujeme. Většinou mají řidiči svoje asistence, ale my můžeme to stojící vozidlo alespoň označit.“

Asistenční služba Ředitelství silnic a dálnic bude fungovat 24 hodin denně a bude bezplatná. Podmínkou je, aby měl řidič za čelním sklem platnou dálniční známku.

„My řidiči pomůžeme začít řešit ten problém, takže pokud je technický, nejsme sice výjezdní dílna a nebudeme opravovat na dálnici, ale v každém případě řidiči nějak pomůžeme,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Rýdl a dodává, že po dálnici D1 budou jezdit mezi Prahou a Brnem čtyři vozidla asistenční služby.

„Všechny asistenční vozy jsou určené k tomu, aby pendlovaly po dálnici. Nejméně dvakrát svůj úsek odpovědnosti projedou v noci, nejméně třikrát přes den. Celá služba je postavená tak, aby prakticky z jakéhokoliv místa dojeli na místo, kde jsou potřeba, zhruba do 20 minut,“ říká Jan Rýdl. Na bocích auta je velkými písmeny napsáno, že se jedná o asistenci ŘSD a také bezplatné telefonní číslo 800 280 281.

autor: hbc
Spustit audio