Asistenční služba ŘSD nejčastěji pomáhá při defektu, mohla by se rozšířit i na jiné dálnice

8. duben 2016 13:20

Bezplatná asistenční služba Ředitelství silnic a dálnic už dva měsíce pomáhá řidičům na dálnici D1. Čtyři auta jezdí mezi Prahou a Brnem 24 hodin denně. Kromě drobných technických oprav pomáhala motoristům například i s odtahem vozů.

Stačí si pamatovat bezplatné telefonní číslo 800 280 281. Po zavolání by měla asistence dorazit k řidiči v nesnázích do dvaceti minut. Posádka jezdí v oranžových dodávkách mezi Prahou a Brnem. Problémy je připravena okamžitě vyřešit nebo například překážku v provozu viditelně označit světlenou šipkou a kužely.

Čtěte také

Podle ředitele ŘSD Jana Kroupy, zasahovala asistenční služba od 11. února už u 250 případů. „Téměř každý z telefonátů znamenal zásah. Neřekl bych, že se jednalo o nějaké kuriozity. Lidé skutečně volají ve fázi, kdy mají nějaký problém nebo upozorňují, že na silnici problém je, například sražená srnka na D1 a podobně,“ říká Kroupa.

A jak popisuje řidič asistenční služby, nejčastěji pomáhají při defektu pneumatiky. „Potom běžné závady, jako upadlý výfuk. Snažíme se pomoci, aby skrz takovou banální věc někdo nezůstal stát na nebezpečné dálnici.“

Asistenční služba dokáže pomoci i v případě, že vám například dojde benzín. Je schopna zajistit taky odtah vozidla. V autě pak vozí i sorbent na zasypání rozlitého oleje, mají i kompresor pro nafouknutí pneumatik.

Asistenční služba ŘSD by se mohla rozšířit i na jiné dálnice. Nejdříve ovšem musí ŘSD vyhodnotit stávají službu na dálnici D1, nicméně uvažuje o jejím rozšíření na dálnici D2, plzeňskou D5 a taky na dálnici D11.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio