Autem do Chorvatska (2/5): Dálniční známky na Slovensku a v Maďarsku

26. červen 2018 13:20

Kolik stojí elektronické dálniční známky na Slovensku a v Maďarsku? Na co si při jejich koupi dát pozor? A čemu věnovat pozornost na maďarských dálnicích? Další tipy pro cestu na dovolenou u Jadranu.

Chorvatsko zůstává nejoblíbenějším prázdninovým cílem českých turistů. Podle Statistického úřadu jich tam vloni na delší dovolenou vyrazilo 850 tisíc. Češi jezdí na Jadran nejčastěji autem. A při cestě na jih můžou využít různé trasy. Jedna z nich vede přes Maďarsko. A právě přes něj míří do Chorvatska také naši reportéři. Zjišťují, jestli se tato volba vyplatí.

Čtěte také

Pro koho je lepší jet přes Maďarsko?

„Nejzajímavější je trasa přes Slovensko a Maďarsko pro turisty z Moravy. Ale mohou se tudy vypravit i dovolenkáři z Čech. Volit lze ze dvou možností. Po placené dálnici ve směru na Györ. Nebo neplacená varianta vede směrem na město Szombathely,“ přibližuje reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček.

„Mimochodem, Maďarsko se čím dál tím častěji stává nejen transitní, ale i cílovou zemí turistů z Česka. Za posledních deset let se podle ekonomického týdeníků Euro návštěvnost Čechů zvedla o 300 procent,“ dodává Hubáček.

Čtěte také

Na Slovensku i v Maďarsku elektronické dálniční známky

„Na Slovensku se dá koupit desetidenní viněta za 10 Eur (to je v přepočtu zhruba 260 Kč), a to přes internet na webu www.eznamka.sk. My jsme jí koupili přímo na hranicích u přepážky. V takovém případě ale nutno počítat s možných zdržením. V létě se u přepážek běžně čeká v dlouhých frontách.“

„Taky v Maďarsku se dá koupit i elektronická známka, desetidenní přijde na v přepočtu 350 Kč. Ale my jsme byly na hraničním přechodu úřednicí upozorněni, že to nedoporučuje. Ten systém údajně není spolehlivý a kolikrát se částka nepřipíše. Také je dobré si zkontrolovat údaj o SPZ, jestli je na formuláři správně uvedený, protože v případě chyby řidiči riskují pokutu až 50 Eur,“ varuje Luděk Hubáček.

Čtěte také

Na co si dát při průjezdu Maďarskem pozor?

Mimo jiné na dodržování bezpečné vzdálenosti. Ta je tu předepsaná mezi jedoucími vozidly na minimálně 70 metrů. Upozorňují na to na dálnicích velké dopravní značky.

autor: hbc
Spustit audio