Autem do Chorvatska (3/5): Mýto ve Slovinsku a Chorvatsku

27. červen 2018 13:20

Cestu českých turistů do nejoblíbenější dovolenkové destinace, tedy k Jadranu, mapují reportéři Rdiožurnálu Luděk Hubáček a Jan Pastor. Tentokrát přinášejí podrobnosti o mýtu na slovinských a chorvatských dálnicích.

Německé a rakouské autokluby varují před kolonami na silnicích. Dětem v některých německých spolkových zemích už začaly prázdniny. V pátek se k nim přidají nejenom školáci v Česku, ale také ve Skandinávii, Belgii, Polsku a také části Rakouska. Cesty na jih tak budou ucpané. S kolonami počítejte hlavně na hranicích mezi Slovinskem a Chorvatskem, a také před mýtnými branami.

Našim reportérům se na cestě do Chorvatska daří projet ještě bez čekání. Ve středu 27. června reportér Jan Pastor potvrzuje: „Právě jsme na odpočívadle dálnice A4 u Záhřebu. Projeli jsme mýtnými branami ve Varaždinu a přes Svatou Helenu. V obou případech to bylo prakticky bez čekání. Ale v pátek a o víkendu ta situace může být diametrálně odlišná. Motoristé tady mohou strávit i několik desítek minut.“

Čtěte také

Mýto v Chorvatsku: ENC krabička

Čas i peníze lze ušetřit, a to zakoupením ENC krabičky. Ta umožňuje placení mýta elektronicky. „Stojí, jak jsme si dnes ověřili, přes 1.000 Kun (to je skoro 3.500 Kč), takže se vyplatí hlavně těm, co do Chorvatska jezdí pravidelně,“ doporučuje Pastor.

„ENC krabička je plastový přístroj o velikosti mobilního telefonu. Stačí ji nalepit nebo položit na palubní desku za čelní sklo. Ve chvíli, kdy přijedete k mýtné bráně, peníze se automaticky odečtou, otevře se brána a vy pokračujete dál.“

„Výhodou je kromě bezhotovostní platby taky příznivější cena mýtného. Je totiž skoro o 22 procent levnější. Pokud pojedete například ze Záhřebu do Splitu, tak byste za mýtné normálně zaplatili přes 700 Kč. S ENC krabičkou by to bylo zhruba 550 Kč, čili při zpáteční cestě ušetříte kolem 300 Kč,“ vypočítává Jan Pastor.

Majitelé ENC krabiček mají navíc na mýtnicích vyhrazený koridor, který většinou bývá úplně vpravo, a mohou se tak vyhnout frontám.

Krabička není pouze na jedno použití. Bez problémů funguje i několik let. Je přenosná. Lze ji tedy půjčovat i rodině nebo známým.

Čtěte také

Dálniční známka ve Slovinsku

Ve Slovinsku stojí sedmidenní dálniční známka pro osobní auta 15 Eur (to je bezmála 400 Kč). Měsíční viněta přijde na dvojnásobek.

Besip nedoporučuje českým řidičům, aby slovinskou dálnici kvůli úspoře peněz objížděli. Může to být velmi komplikované.

autor: Jan Pastor
Spustit audio