Autem na dovolenou: Co zkontrolovat před odjezdem?

4. červen 2015 13:20

Úplně nejhorší start dovolené, který si člověk umí představit, je porucha auta někde na dálnici. Co všechno je potřeba na voze zkontrolovat, abyste dojeli do cíle bez problémů?

Prohlídku vozu před odjezdem na dovolenou začínáme v jednom pražském autoservisu, a to kontrolou oleje. „Měrka je většinou na přední části motoru. Olej se dolévá víčkem. Kontrolu provádíme na rovné ploše. Ideálně po minimálně pěti minutách stání toho vozidla,“ říká vedoucí servisu Martin Kudrna.

Čtěte také

Po oleji zkontrolujte kapaliny: chladicí, brzdovou a do ostřikovačů

Většinou hned vedle olejové měrky je nádoba s chladící kapalinou. „Voda by měla být mezi minimem a maximem,“ podotýká Martin Kudrna a pokračuje kontrolou brzdové kapaliny: „Nádoba je označená symbolem brzd a má většinou žluté víčko. Kapalinu zvládne zkontrolovat a případně dolít každý.“ Poslední kapalinou je ta nejčastěji doplňovaná – do ostřikovačů. Opět stačí orientovat se podle rysek.

Čtěte také

Malé závady mohou vytvořit velký problém

„Určitě doporučuji nepodceňovat jakoukoliv závadu a zajet s ní raději do servisu,“ radí dále Martin Kudrna.

K pneumatikám pak vedoucí autoservisu podotýká: „Je potřeba zkontrolovat, jaký mají vzorek. Pro Českou republiku a většinu evropských států je předepsaný minimální na letních pneumatikách 2 milimetry. Dále se podívejte na bok té pneumatiky, jestli po celém jeho obvodu není pneumatika poškozená. Překontrolujeme také tlak v pneumatikách. Štítek se správným plněním najdeme buďto na B sloupku nebo pod víčkem nádrže. Když jedeme na dovolenou, počítáme s tím, že auto zatížíme více, takže se fouká na plnou zátěž. Je potřeba zkontrolovat i rezervní kolo."

Nakonec při kontrole nezapomeňte vyzkoušet klimatizaci. Ověřete, jestli máte v pořádku baterii a samozřejmě světla.

Spustit audio