BESIP: Ve školkách o bezpečnosti s myšákem Bertíkem

27. květen 2015 09:45

Jak co nejzajímavěji přiblížit pravidla bezpečnosti na silnicích malým dětem? Hrou! Naše reportérka sledovala představení v mateřské školce, součást nového projektu BESIP.

Provoz na našich cestách je stále složitější. I malé děti už musí vědět, jak se správně chovat. Buď je to naučí rodiče anebo školky. Do některých teď BESIP ministerstva dopravy přiváží zajímavé představení. V mateřské školce v Uhříněvsi jedno takové sledovala reportérka Eva Kézrová.

Třicítka dětí přichází pěkně spořádaně ve dvojicích a tak trochu nedůvěřivě zdraví pana Bezpečného. Ale pak do herny na kole rozpustile vjíždí myšák Bertík a ostych je ten tam.

Děti většinou jezdí na kole, rodiče zřejmě dbají o jejich bezpečnost, takže malí diváci celkem snadno odhalujíi, co myšák Bertík zapomněl. Helmu.

Čtěte také

Josef Melen, který před děti předstupuje v roli pana Bezpečného, podotýká: "Čím dál od Prahy, tím menší znalosti značek, jak se chovat na semaforech a tak podobně ty, děti mají. Je to obrovský rozdíl."

BESIP: Myšák Bertík a pan Bezpečný

Představení trvá už půl hodiny, ale děti pořád nadšeně spolupracují. Za odpovědi dostávají reflexní přívěšky. Na dotykové obrazovce přiřazují dopravní značky.

Zdá se, že to představení děti docela baví. "Myslím si, že ano. Hlavně, že dostávají odměny. Myslím si, že to je i v panu moderátorovi, který děti zaujmul," potvrzuje paní učitelka Miroslava Korandová a je velice ráda, že BESIP zamířil právě k nim: "Při vycházkách vyhledáváme třeba dopravní značky. Když chodíme na přechodech, neustále dětem zdůrazňujeme bezpečnost. Určitě to je pro ně přínos."

Čtěte také

"Děti, které se účastnily tohoto představení, byly podle mě, to co jsem měl možnost vidět, nejlepší. Odpovídaly, znalosti byly skvělé," chválí děti vedoucí BESIPu ministerstva dopravy Martin Farář a slibuje, že se dočkají i další školky: "Známe cestu, jak dostat myšáka Bertíka do všech školek. Ale to je samozřejmě záležitost budoucnosti."

autor: evk
Spustit audio