Bez povinné výbavy by nemělo vyjet žádné auto. Co všechno do ní patří?

20. únor 2015 12:40

Každé auto musí mít povinnou výbavu. Pokud některá věc chybí nebo není platná, hrozí řidiči pokuta až dva tisíce korun. Na druhou stranu, povinná výbava není samoúčelná, může motoristům pomoci při nehodě, případně zranění. A která věc je nejdůležitější? Pro každého řidiče je to něco jiného.

„Výstražný trojúhelník, lékárnička, důležitá je určitě vesta. Nejspíš žárovky a výstražný trojúhelník, nejdůležitější podle mě je rezerva. Výstražná vesta, trojúhelník a lékárnička.“ A právě ta má jako jediná z věcí povinné výbavy omezenou dobu použitelnosti, většinou pětiletou. A protože naposledy se její obsah ze zákona měnil v roce 2011, měli bychom si zkontrolovat, jestli je ta naše stále platná. I podle odborníka na bezpečnost silničního provozu Roberta Šťastného je autolékárnička důležitá.

Čtěte také

„Už proto, že se může hodit nejen při jízdě v autě. Člověk má zaparkované auto, někdo má úraz a tak ji použije z auta. Mám pořád jistotu, že dokážu někoho ošetřit.“ Nejmladším prvkem povinné výbavy je reflexní vesta, kterou už čtvrtým rokem musíme mít ve všech autech. Vedle lékárničky tam patří také výstražný trojúhelník, náhradní žárovky a pojistky, rezerva nebo opravná sada, zvedák a šroub na matice kol. Je toho dost a tak nás zajímalo, jestli řidiči někdy něco z povinné výbavy už použili?

„No ještě zatím nic. Použil jsem trojúhelník a lékárničku. Nepoužila jsem snad ještě nic. Já snad jednou, když jsem pomáhal při nehodě. Za svoji řidičskou kariéru jsem zatím nepoužil nic.“ Zákon přesně neříká, kde by jednotlivé díly povinné výbavy měly být, a tak s Robertem Šťastným usedáme do auta. Co z povinné výbavy bychom měli mít přímo v kabině?

„Určitě reflexní vestu, která je předepsaná pouze pro řidiče, ale doporučuji ji mít pro všechny členy posádky a mít ji skutečně tak, že si ji dokážu obléct, ještě než vystoupím. Na dosah ruky mít také lékárničku, že na ni dosáhnu ze sedadla připoutaný.“

Čtěte také

Vylézáme z auta ven a podíváme se dozadu do kufru, tam by měla být ta zbylá část povinné výbavy. „Počítat musíme ale s tím, že my Češi většinou vozíme plný kufr. To co potřebuju mít rychle k dispozici, třeba výstražný trojúhelník, bych měl vždycky najít, i když budu mít kufr naplněný až po plato.“

A vzhledem k nástupu moderní techniky doporučuje Robert Šťastný ještě další praktické záležitosti – automapu a drobné mince. „V okamžiku poruchy navigace se může papírová mapa velmi hodit. Díky platebním kartám s sebou často nemáme drobné peníze. Ty nám ale mohou pomoci, když potřebujeme třeba na toaletu a na benzínové pumpě už to není zadarmo anebo ve městě, kde je parkovací automat.“ Někdy se ale pří jízdě autem může hodit lano, hasicí přístroj, nějaká deka nebo třeba i šroubovák či izolepa.

autor: evk
Spustit audio