Bodový systém osm let mezi námi! Bez řidičáku můžete skončit i s méně, než dvanácti body

1. červenec 2014 13:20

Náš bodový systém dopravních přestupků dnes slaví osm let svého trvání. Už pravda sice není tak úplně postrachem řidičů, ale mnozí se i díky němu zklidnili. Vždyť každý se bojí nasbírání dvanácti bodů, které znamenají roční zákaz řízení. Ale jen málokdo tuší, že podobným výsledkem, tedy odebráním řidičského průkazu na určitou dobu, končí i rovnice tři plus tři.

Tedy, že jeden tříbodový přestupek uděláme během roku dvakrát. A tak jsem se ptala řidičů, jestli tuší, o jaký přestupek podle nich jde. „Řízení pod vlivem alkoholu a jízda na červenou, myslím. Slyšela jsem, že jak je to opakovaný přestupek, je to špatně. Když se udělá dvakrát to samé, ale nevím, jestli to platí při banálním nebo až závažném přestupku. Předpokládám, že kdyby jel někdo pod vlivem alkoholu, je trest jednoznačný – odebrání řidičského průkazu. Ale jinak přestupek, který spáchám v průběhu roku dvakrát, tak to netuším.“

Čtěte také

Tak u alkoholu přichází zákaz řízení hned při prvním prohřešku. Ovšem o řidičský průkaz na šest měsíců až rok můžeme přijít i v případě, že opakovaně jedeme o něco rychleji, jak potvrzuje ředitel dopravně-správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. „Když překročíte v obci rychlost nad dvacet, tak máte tři body, ale pozor, pokud byste se takového přestupku dopustili dvakrát za dobu jednoho roku, tak lze uložit zákaz řízení.“

Překročení rychlosti a předjíždění

Mimochodem překročení rychlosti v obci o dvacet a mimo obec o třicet kilometrů v hodině je třetím nejčastějším přestupkem v našem bodovém systému a podle aktuálních údajů si téměř 13 tisíc řidičů musí během roku dobře hlídat plynový pedál, protože jinak mohou přijít až na rok o řidičák. A stejný trest platí i u předjíždění v místech, kde je to zakázáno. Podobně systém dvakrát a dost funguje i u několika dalších přestupků, kde je ale zákaz řízení jen od jednoho do šesti měsíců. Z těch nejčastějších přestupků se to týká především jízdy na červenou a nedání přednosti v jízdě anebo ohrožení chodce.

„Dlouhodobě a jednoznačně říkáme, že bodový systém má svůj smysl, má své postavení v systému nejenom výchovy řidičů, ale i jakési represe vůči nim. Je také pravda, že a některé řidiče to nezabírá, nicméně to je malé procento a bohužel to jsou takoví nenapravitelní řidiči a ty budeme muset řešit nějakým jiným systémem než jenom bodovým postihem,“ říká Martin Novák.

Čtěte také

Podle Martina Nováka z ministerstva dopravy jsou nejzávažnější přestupky zároveň i trestným činem, takže je to záležitost soudu. A doposud se vybodovalo už téměř 38 tisíc řidičů. A jak body za přestupky umazat?

„Jestliže bude mít řidič přidělený určitý počet bodů, například šest, sedm nebo osm, může si udělat jízdu zručnosti a my mu potom odečteme tři body. Anebo se musí chovat tak vzorně celý rok od přestupku a potom jsou mu odečteny čtyři body,“ upozorňuje Josef Mihalík. Nejčastější přestupky jsou prakticky stále stejné – překročení rychlosti, telefonování za jízdy či nepoužití bezpečnostních pásů.

autor: evk
Spustit audio