Cena ropy od počátku roku klesá. Budeme tankovat levněji?

22. září 2014 13:20

Barel ropy zlevnil za poslední tři měsíce o více než 15 dolarů. U našich čerpacích stanic se ale ceny příliš nemění. Za poslední měsíc benzín a nafta zlevnily v průměru o 10 haléřů. Řidiči se tak logicky ptají, jestli a kdy budou jezdit levněji.

Ceny benzínu i nafty jsou dlouhodobě vysoké a nijak výrazně neklesají, i proto lidé bedlivě sledují stojany čerpacích stanic. „Ve vesnicích většinou někde bývají levnější, ale také to není pravidlem. Když jedu někam daleko, záleží, jak jsme na tom. Když mám plno a vím, že dojedu ještě do Prahy na benzínku, tak si zajedu tam na svoji oblíbenou. Já si vždycky najdu přes aplikaci na mobilu, kde je na trase jaká benzínka a jaké má ceny a podle toho potom zvolím, kde natankuju.“

Čtěte také

Cena ropy od počátku roku klesá. Jen za poslední měsíc o čtyři dolary. Ještě na počátku prázdnin stál barel ropy 115 dolarů a nyní se obchoduje pod magickou hranicí sta dolarů za barel. Proč tedy ceny pohonných hmot zůstávají na čerpacích stanicích takřka stejné?

„Problémem pro české spotřebitele je slabá koruna, která prakticky za poslední dva měsíce oslabila o šest procent. Kdyby takto neoslabila, tak mohli pohonné hmoty být levnější minimálně o jednu korunu,“ vysvětluje analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak

Přesto bychom mohli tankovat levněji. „Podle našeho názoru by mohly ceny pohonných hmot mírně zlevnit o několik haléřů. Tato prognóza je na dva až tři týdny dopředu. Dlouhodobé prognózy jsou méně přesné,“ konstatuje Boris Tomčiak.

Čtěte také

Pozitivní zprávou je, že se naopak nečeká nějaké výrazné zdražování, a to i přesto, že politická situace je v řadě zemí produkujících ropu nestabilní. „Dodávky ropy z Ruska nebyly vůbec omezené, stejně tak dodávky ropy z Iráku, kde je geopolitická situace také velmi napjatá. Tyto dva regiony nadále pumpují ropu na světové trhy a v nejbližších týdnech se neočekává nějaký výpadek, takže si nemyslíme, že by bylo nějaké velké riziku nedostatku ropy,“ říká Boris Tomčiak.

Na podzim ale většinou dochází k poklesu cen, aby s příchodem zimy opět především nafta zdražila. Nechme se tedy překvapit, jestli budeme alespoň pár týdnů tankovat levněji.

autor: pgj
Spustit audio