Chcete ušetřit na povinném ručení? Změňte pojišťovnu. Pozor na objem služeb

15. únor 2017 13:20

Povinné ručení na auto s motorem o obsahu jeden a půl litru může stát 17 stovek, ale také přes tři tisíce. Podle internetových srovnávačů cen může být rozdíl mezi nejlevnější a nejdražší nabídkou u vyšších objemů i pět tisíc. Ne vždy je ale nižší nabídka výhodnější. Pojištění totiž nemusí pokrývat tolik služeb.

„Mam starší malé auto do města a moje stávající pojišťovna chtěla za skoro stejný rozsah pojištění zhruba o 1800 korun ročně víc než pojišťovna, kterou jsem našla přes internetový srovnávač. Je to pro mě poměrně velká částka, tak jsem se rozhodla pojišťovnu změnit,“ říká paní Gabriela.

Čtěte také

Kdo chce ušetřit, ten by měl porovnat nabídky jednotlivých pojišťoven. Výši povinného ručení ovlivňuje několik faktorů. Důležitý je objem motoru a jeho výkon. „Nicméně tím základním parametrem je škodní historie řidiče, jeho bydliště a také, jak dlouho byl pojištěný a kolik během tohoto období způsobil dopravních nehod a způsobil škod,“ říká Aleš Povr z České asociace pojišťoven.

Nejdražší pojištění mají mladí řidiči z velkých měst. O dosavadní bonusy při změně pojišťovny nepřijdete. Ty se mezi pojišťovnami převádějí. Pro jistotu si ale při ukončení pojistné smlouvy raději vyžádejte potvrzení o bezeškodném průběhu, abyste případně mohli nárok doložit.

Změna jednou za rok

Změnu pojišťovny je možné provést jednou ročně. Musíte ovšem včas vypovědět stávající smlouvu, připomíná Povr. „A to nejpozději šest týdnů před tím takzvaným výročím. Klient potom své stávající pojišťovně oznámí, že k výročí smlouvu ukončí a sjedná si pojištění jinde.“

Levnější pojištění ale nemusí být vždy výhodnější. Smlouvu byste si vždy měli pečlivě přečíst, jak říká Povr. „Ceny povinného ručení také závisí na tom, jaký pojistný produkt si klient sjedná. Velmi se mohou lišit ceny například v závislosti různých připojištění, případně i nějakých vyšších než zákonných pojistných limitů.“

Cenu může ovlivnit taky interval plateb. Některé pojišťovny zvýhodňují roční frekvenci. Povinné ručení musí mít ze zákona každé auto, které vyjede na silnici. Jinak řidič riskuje až čtyřiceti tisícovku pokutu.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio