Chutná vám pito?

5. červen 2008 13:00

Nealkoholické pivo si mezi řidiči nachází stále více příznivců. Ostatně téměř všechny pivovary se zaměřují i tímto směrem, protože je po něm prostě poptávka. A tak jsme se na našem webu po celý minulý týdne ptali, zda vám chutná nealkoholické pivo? A pouze 12 procent hlasujících řeklo, že ne. Dalších 32 připustilo, že si dá nealkoholické pivo jen v nouzi, zatímco zbývajících 56 procentům účastníků naší ankety se naplno přiznalo, že jim "pito" jak mu mnozí stále říkají, prostě chutná. Proč vlastně pivovary nabízejí i tuto variantu?

Jednoduše proto, že zažene nejlépe žízeň. Všechny ty "bublinky" bývají sladké a většinou po nich máme stále žízeň, zatímco pivo ji dokonale uhasí. A co víc, má i příznivé zdravotní účinky. Jenže pro řidiče je klasické pivo tabu.

"Alkohol v mírném objemu obsažený v pivu má mnoho pozitivních účinků, v nealkoholickém pivu tyto pozitivní účinky způsobované alkoholem odbouráme, ale spousta dalších zdravotních pozitivních efektů v pivu zůstává," vysvětluje Vladimír Kellner z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, proč pivovary vyrábějí stále více piva bez alkoholu. A řidičům zdá se chutná.

"Záleží jaké. Když řídím, piji nealkoholické pivo."
"Nealkoholické pivo mi chutná."
"Když jsem na cestách, tak rozhodně ano."
"Ne, ještě nikdy jsem ho nepil."
"Nealkoholické pivo znám, ale v porovnání s běžnými pivy mi přijde trochu drahé."
"Ano, nealkoholické pivo piji a mohu ho všem řidičům jen doporučit. Nejen že zažene žízeň, ale při dechové kontrole nic nenadýcháte."

A to je pravda, přestože i v nealkoholickém pivu je určité minimální množství alkoholu.

"U piv je to do 0,5 gramu. K jeho výrobě slouží dvě cesty. Při první se z piva alkohol oddělí destilačně nebo pomocí membránové techniky. Při druhé metodě se zkrátí kvašení a vznikne málo alkoholu."

Takže, pokud by osmdesátikilový muž vypil čtyři nealkoholická piva, pak má v krvi 0,02 promile alkoholu a na jeho odbourání by mělo stačit zhruba sedm minut. Ostatně ani primář Michal Beran z oddělení soudního lékařství Fakultní nemocnice v Praze Na Bulovce se za léta praxe soudního znalce nesetkal s člověkem, který by se opil z nealkoholického piva či vína.

"Většinou se lidé vymlouvají na požití nealkoholického piva, jenže si neuvědomují, že to lze spočítat. Potom jsou překvapeni, že se jejich lež odhalila. Pokud má řidič 0,8 gramů na kilogram nebo promile alkoholu v krvi a více, potom nemůže správně ovládat motorové vozidlo. Jestliže by řidič vypil dvě nealkoholická piva, neměl by být ovlivněn."

Ale výrobci nápojů jdou ještě dál, takže vedle nealkoholického piva si můžeme koupit i nealkoholické víno. Upřímně řečeno, je to ideální varianta pro návštěvy, ze kterých se chcete vracet autem.

autor: evk
Spustit audio