Co vás v minulém roce nejvíce naštvalo?

7. leden 2008 12:00

Bilancovali jste právě uplynulý rok? Že raději ne, protože by to bylo na dlouho? Jsou ale i jednodušší možnosti - stačí se podívat na naše internetové stránky a zapojit se do naší motoristické ankety, kde jsme se ptali, co vás jako řidiče naštvalo v roce 2006? Vzhledem k vánočním svátkům jste mohli hlasovat tři týdny a přesto byl výsledek jednoznačný - nejvíce lidem vadí rostoucí bezohlednost na silnicích, pro tuto možnost hlasovalo 73 procent, další skupina posluchačů - 23 procent - je naštvaná kvůli zdražení pohonných hmot a zbývající 4 procent respondentů jsou nespokojena se zdlouhavým řešením přestupků.

Je to skutečně hodně smutné vysvědčení nás řidičů, ale zřejmě přesně vystihuje situaci.

"To je česká mentalita. Všichni jsou velcí borci a neznají pokoru."
"Myslím si, že se u nás přestala vychovávat nová generace k tomu, aby si lidé vážili jeden druhé. To se projevuje i na silnicích, kdy auta nejezdí tak, jak by měli."

Říkají řidiči a podobně jako mnozí odborníci vidí problém i v nedostatečných trestech, protože bodový systém kvůli několikaměsíčnímu vyřizování přestupků nemá takový účinek. I sami policisté připouštějí, že na silnicích nejsou vidět tak, jak by bylo potřeba. Ovšem jak dodává komisař Rostislav Plachý z Policejního prezídia, dopraváci mají i jinou práci než být na silnicích a dálnicích.

"Například hlídka dopracovávala spisovou dokumentaci k dopravní nehodě, kterou bohužel musí udělat v kanceláři. Nebo byla odvelena na opatření v rámci preventivní činnosti na obslužných zařízeních jejich úseku dálnice, takže se opravdu může stát, že se s hlídkou vůbec nesetkáte."

Ale prý by se to mělo zlepšit, protože dopravní policii od ledna posílí lidé od pohraniční policie, která se po našem vstupu do Schengenu výrazně zmenšila. Motoristy ale také loni hodně rozčilovalo zvyšování cen paliv. Cena benzínu se za rok zvýšila o 3,30 Kč a nafty o 4 Kč. Podle analytika společnosti Coloseum Petra Čermáka je hlavním důvodem zvyšující se cena ropy, ale nejen to.

"Dalším důvodem byly problémy některých rafinérií v Evropě, které se nevyhnuly ani České republice. V případě nafty se na zdražení částečně podílelo i zavádění biopaliv. Na druhou stranu, kdyby nebylo prudkého posilování české měny vůči americkému dolaru, čeští motoristé by platili za pohonné hmoty mnohem více."

autor: evk
Spustit audio