Dakar 2017: Nová země na trase a třináct Čechů v závodním konvoji

23. listopad 2016 13:20

Především respekt budí trasa Rallye Dakar 2017. Právě dnes ji pořadatelé představili v Paříži. Soutěžící v lednu nově zavede do další jihoamerické země a pořádně otestuje jejich odolnost ve vysokých nadmořských výškách.

Novou zemí na trase Rallye Dakar bude Paraguay. Jedná se o takové dakarské námluvy, protože tato země zaplatila miliony dolarů za to, že se tam podívá Dakar a následující rok by se v Paraguayi měla odehrát delší část soutěže, než jenom start a úvodní prolog dlouhý 39 kilometrů. Paraguay je 29. dakarskou zemí a pátou v Jižní Americe. Velká část soutěže se v tomto ročníku 2017 pojede v Bolívii ve vysokých nadmořských výškách přes čtyři tisíce metrů. A jak říkají soutěžící, střádají červené krvinky, aby to všechno zvládli. Start bude druhého ledna v Asunciónu v Paraguayi, cíl 14. ledna v Buenos Aires. Celkově se pojede 12. etap. Trasa měří 8818 kilometrů, z toho se čtyři tisíce měří.

Češi budou útočit na bednu

Účast českých závodníků není tak bohatá jako v loňském ročníku, ale na tak malou zemi, jako je Česká republika, i když s dakarskou tradicí, je to slušných 13 strojů. Pět motorek, čtyřkolky budou tři, z toho dva nováčci, jedno auto – Martin Prokop po loňském ročníku opět pojede, tentokrát s vlastním autem, vlastní stavbou. A kamiony pojedou čtyři, tatrovky a jeden Liaz. Zajímavé je, že se spojili Aleš Loprais a Martin Kolomý v jednom Buggyra racing teamu. Byli vždycky soupeři, pravděpodobně jimi i zůstanou, ale budou muset spolupracovat.

Ale rozhodně mají oba, jak Loprais, tak Kolomý, šanci na medailové pozice. Velký návrat přichystal Josef Macháček, pojede opět na čtyřkolce, takže i on v barvách Barth racing teamu bude bojovat o přední příčky. A to že máme pět motorkářů, je důkazem toho, že tato disciplína u nás prožívá renesanci.

Motocykl Milana Engela z týmu MRG

Jedině Jižní Amerika

A často se lidé ptají, jestli se Rallye Dakar vrátí zpátky do Afriky. V průběhu příštích pěti let se to určitě nestane, protože je tam pro tak velkou soutěž s takovou publicitou nebezpečno. Není kudy vést trasu, i když se tam jedou podobné závody. Ty ale nemají takovou slávu. Takže se musí fanoušci Dakaru smířit s tím, že se jezdí v Jižní Americe a ještě minimálně pár let to takhle zůstane.

Trasa Rallye Dakar 2017
autor: jař
Spustit audio