Dítě je Mickye Mouse

1. červen 2006 13:00

Máte rádi svoje dítě nebo děti? Tak proč je chcete zabít? Cože si to dovoluji? Ne, to se obracím k vám, kteří děti vozí bez autosedaček. Důvod pro autosedačku je jen jeden: bezepčí našeho dítěte. Můžete jezdit jakkoli opatrně, ale stále jezdí okolo vás dost bláznů, kteří do vás mohou nabourat. A co se může stát dítěti po onom mrazivém zvuku nárazu?

Řada lidí se domnívá, že stačí když dítě drží v náručí a jsou přesvědčeni, že ho při případném nárazu udrží.

"To je velmi nebezpečné. Zkuste si vzít džbán plný vody a rozjet se a následně zastavit na kolečkových bruslích. Stejné je to, když dítě držíte v náruči a auto musí zabrzdit nebo narazí. Tato situace vyústí v uvolnění dítěte, které letí vpřed rychlostí, jakou vozidlo jelo ve chvíli nárazu. Nenarazí-li do palubní desky, pak proletí čelním sklem a dopadne na asfalt," popisuje MUDr. Robert Pleskot.

A to nemluvíme o situaci, kdy dítě zůstane mezi námi a sedadlem. Nebudeme-li připoutáni, pak ho rozdrtíme vlastní vahou znásobenou silou nárazu. Děti prostě musí v autosedačce jezdit od mala. Především pro malé děti do 2 let platí jedno pravidlo.

"Musí cestovat jednoznačně v řádně pevněné autosedačce zády ke směru jízdy a musí být popřípadě vypnut airbag."

Zopakujme: zády proti směru jízdy. Důvod je jednoduchý.

"Dítě, jak vidíme ze všech obrázků Mickey Mouseho, má velkou hlavu. Ta při nárazu letí vpřed a následuje poranění páteře je v takovém případě takřka jisté. Může dojít až ke zlomení vazu. Váha hlavičky dítě doslova vytáhne z pásů."

Stojí-li dítě mezi sedadly, může, jak už jsme říkali, vyletět z auta ven, horší varianta je náraz do palubní desky.

"Dítě neletí pouze na palubní desku, ale jsou tam i řadící páka nebo volant, které jsou velmi nebezpečné. Dochází ke zranění trupu, obličeje, v jehož případě jsou to tříštivá zranění. Doslova můžeme říci, že dítě přijde o obličej."

autor: pgj
Spustit audio