Dnes končí platnost dálničních známek na rok 2017, cena nových zůstává stejná

31. leden 2018 12:08

Až dnes budete sedat do auta, zkontrolujte, jestli vám náhodou nekončí platnost dálniční známky. Podle Státního fondu dopravní infrastruktury totiž dnes končí platnost více něž dvou a půl miliónu ročních známek z loňského roku. Novou byste měli nalepit do pravého dolního rohu z pohledu řidiče. Ne všude ji ale musíte mít. Ministerstvo dopravy totiž rozšířilo bezplatné úseky dálnic.

Od ledna mohou řidiči podle Ministerstva dopravy jezdit bez známky asi po 145 kilometrech dálnic. Jde hlavně o úseky kolem měst. Bez poplatku je například část D3 u Veselí nad Lužnicí nebo třeba na D5 podél Berouna. Nově můžou řidiči zdarma využívat dálnici D6 mezi Karlovými Vary a Chebem.

Čtěte také

Ministerstvo dopravy doporučuje lidem, aby viněty kupovali jen na obchodních místech označené speciálním symbolem. „To bývá označeno příslušným letákem SFDI s označením, že právě tam se prodávají tyto kupony. Také je možné známku koupit na každé pobočce České pošty,“ vysvětluje mluvčí rezortu Tomáš Neřold. Známku lze koupit také na čerpacích stanicích. Cena zůstává stejná, tedy 1500 Kč.

Podle Státního fondu dopravní infrastruktury by mělo být ročních známek dostatek. V prodeji jsou od prosince loňského roku, konkrétní čísla sdělil ředitel fondu Zbyněk Hořelica. „Za leden prodeje ještě běží, takže do konce prosince bylo ročních kuponů prodáno762 258 kusů.“ To je asi o jedno procento víc než za minulé období.

Ministerstvo dopravy chce předložit návrh na elektronické dálniční známky systémem video-tollingu, který funguje na Slovensku, vysvětluje mluvčí rezortu Tomáš Neřold: „Kamera rozpoznává poznávací značku vozidla a podle toho pozná, jestli je zaplaceno nebo není. Budeme to připravovat, ale je tam ještě řada detailů, jak to celé nastavit.“ Neřold ještě dodal, že systém by mohl v Česku fungovat nejdřív za dva roky.

autor: hbc
Spustit audio