Evropská komise zkoumá, jestli s výší emisí kromě VW nepodváděly i další automobilky

Evropská komise prošetří, jestli několik automobilek nepodvádělo s výší emisí škodlivých plynů u svých aut. Komise to řekla deníku Financial Times. Podle ní se jedná o Volkswagen, Mercedes a Opel. Americké úřady loni zjistily, že Volkswagen do zhruba 11 milionů svých dieselových aut nainstaloval systém, který během testů uměle snižoval jejich emise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emise (ilustrační foto)

Emise (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Zmiňované tři automobilky do svých aut nainstalovaly systém, který vypínal regulování emisí při nižších teplotách.

To samo o sobě není nelegální. Automobily si ochranným softwarem hlídají některé důležité součástky před poškozením, což dovoluje za přesně daných okolností zákon.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK chce prošetřit možné podvody s emisemi u několika automobilek. Okolnosti přiblížil redaktor Luděk Hubáček

Německé a britské úřady, které auta kontrolovaly, neshledaly nic mimořádného. Systém však regulaci emisí v některých případech vypínal i při 17 stupních Celsia, což je podle Evropské komise podezřelé číslo, proto chce výsledky vyšetřování prověřit.

Odborník na emise Libor Fleischhans je přesvědčený, že výrobci vozidel ochrany komponentů zneužili.

„Vymluvají se na to proto, aby nedopadli jako Volkswagen, že to musel přiznat. Oni to prostě přiznat nechtějí, tak tam tu ochranu komponentů pořád cpou, ale to není odůvodnitelné, fyzicky ani nijak jinak,“ podotkl.

Emisní testy umí obejít podle německého listu Bild am Sontag i jeden model od Fiatu.

Německý úřad pro dohled na automobilovým trhem provedl u jednoho zatím neznámého modelu emisní test a zjistil, že po 22 minutách od začátku testu automaticky vyřadil systém pro zpracování emisí z provozu. To budí dojem, že Fiat měl auto nastavené tak, aby test, který trvá 20 minut, obešlo.

Zmíněné automobilky se k podezřením zatím nevyjádřily. Podle jejich dřívějších prohlášení však jejich emisní systémy splňují předpisy.

Ondřej Houska, Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme