Falešné dálniční kupóny: Ztrácejí barvu a jdou snadněji poznat

25. září 2015 12:40

Po šesti letech se na české silnice vrátily falešné dálniční kupóny. O tom jsme ostatně informovali už v lednu. A i když se tehdy řidiči dozvěděli, jak takovou známku poznat, zdá se, že mnozí ji stále mají na autě. Jen liberečtí celníci v září objevili na 56 padělků. Falzifikáty totiž ztrácejí barvu a snadněji se poznají.

Zatímco běžný motorista vidí na čelním skle jen normální hnědozelený roční kupón, pak zkušené oko celníka okamžitě rozpozná podstatný rozdíl a to přesto, že dálniční kupóny se kontrolují především pomocí dalekohledu.

„Barva byla podstatně světlejší, než by byl originál, takže i na takovou dálku lze rozpoznat, že se nejedná o originál, ale o padělek,“ přibližuje Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel, podle které celníci teď na podzim skutečně odhalují více padělků dálničních známek než začátkem roku.

„Ten nárůst jsme zaznamenali, celní správa zajistila asi 350 kusů padělků. Mají jiné kontrastní barvy nebo chyby ve slovech,“ upozorňuje Kaňková.

Naposledy byly u nás falšovány roční známky pro rok 2009. I odborníky proto poněkud překvapily falzifikáty, které se objevily letos v lednu. Teď navíc blednou, takže se dají jednodušeji poznat. Ale i naším prostřednictvím byli řidiči už na začátku roku upozorněni, jak si ověřit pravost kupónu.

Na tom falešném je podle ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyňka Hořelicy kromě gramatických chyb i špatné značení. „Složení EAN kódu, kde je zhruba uprostřed za číslicí dvě u pravého kupónu mezera a u falešného je uvedená číslice čtyři.“

Kdo jede po dálnici s falešným kuponem, jako kdyby jel bez něj. Může dostat pokutu až do pěti tisíc a především si musí koupit známkou novou, pokud chce i nadále jezdit po dálnicích.

Letošní aféra změní podobu kupónů v dalších letech. Jak už dříve řekl v našem vysílání Zbyněk Hořelica, dálniční známky pro rok 2016 budou mít nejen různou barvu, ale i tvar. „U toho ročního kupónu bude převládat červená barva a tvar bude kruh.“ Desetidenní dálniční známka bude trojúhelníková a měsíční zůstane čtvercová.

Srovnání kuponů – přední strana
autor: evk
Spustit audio