Houbaři svými auty blokují cesty lesníkům

3. říjen 2017 11:11

V Česku právě vrcholí houbařská sezóna a hodně lidí vyrazí na svoje oblíbená místa autem. To pak často nechají zaparkované přímo na lesní cestě. Nejen, že tím řidiči zablokují lesníkům příjezd do lesa, ale za takové parkování jim dokonce hrozí i pokuta.

Vydal jsem se do lesa na Mělnicku a hned na kraji potkávám houbaře vracející se z lesa. V košíku mají pár hub a auto zaparkované na lesní cestě. Ptám se jich, zda ví, že se tu nesmí parkovat. Odpovídají, že snad ano, ale jistí si nejsou.

Vedle nás stojí i lesník Mirek Žára, který nám vysvětluje, proč se to nesmí: „Lesní komunikace složí především pro obsluhu těch lesních komplexů, ale v například v případě lesního požáru i pro vozidla hasičského záchranného sboru. V takových případech, kdy návštěvníci lesa zaparkují na lesní komunikaci, bývá velmi složité najít alternativu, kudy se do lesa dostat.“

Čtěte také

Houbaři smějí parkovat podél silnice u lesa, kde stál i starší pán v šusťákové bundě a s cigaretou v ruce: „Pořád je lepší nechat to tady, než aby mě vybrali nějací lesníci a dávat jim dva litry za to, že jim tam parkuju.“

Na posledním navštíveném místě vidíme dalších 4-5 vozidel. Celkem za těch necelých 10 minut, co jsme tu jezdili, napočítali 15 aut, která blokovala vjezd do lesa. „V tom období nejvíce frekventovaném sběrem lesních plodů, ať už hub nebo borůvek, tak těch případů v tomto území řešíme denně desítky. Dalo by se říct, že se jedná i o 100 případů každý den.

Řidič, který zablokuje lesní cestu, může od lesní správy na místě dostat blokovou pokutu až 500 korun, ve správním řízení pak částka může vyšplhat až na 5000 Kč.

autor: hbc
Spustit audio