Hradec Králové chce převzít kontrolu nad parkováním ve městě

13. září 2013 13:10

Aut je hodně, míst k zaparkování málo, takže mnozí stojí, jak je napadá. Ostatně prohlédněte si fotky na stránkách našeho projektu Parkuj jako člověk. Ve větších městech jsou jediným řešením placená parkoviště. Tak jako třeba v Hradci Králové, kde ovšem magistrát teprve teď řeší, jak převzít kontrolu nad parkovacím systémem. Firma ISP Hradec Králové jej totiž má podle smlouvy spravovat až do roku 2036. Provoz parkovacího systému město nic nestojí, ale na druhou stranu nemá z vybraného parkovného ani korunu.

„Já vždycky přijedu na druhou stranu, tam se neparkuje, tak přejedu. Jako blbec, s odpuštěním. Musím to udělat takhle, jinak to nejde no.“ Pan Petr patří mezi ty, kteří za parkování platit nechtějí. Ve městě má několik míst, kde nechává auto zdarma. Parkovací domy, které v Hradci Králové v posledních letech vyrostly, nevyužívá. „Tyto domy jsou nesmysl, já tam nebudu jezdit a pak někde chodit,“ stěžuje si pan Petr.

Čtěte také

Podobně parkuje řada lidí, kteří do Hradce Králové dojíždějí za prací. Do osmi hodin ráno jsou tak bezplatná místa v širším centru města obsazená. Hodně řidičů proto parkuje vně placených zón.

„Měli jsme s tím ze začátku problémy, že jsme museli řidiče ukáznit, aby parkovali skutečně jenom tak, jak jim zákon umožňuje, aby nestáli na přechodech, na chodníku nebo na zeleni. Od té doby se situace zlepšila, ale stále je znatelný větší počet parkujících vozidel. Ať už jsou to obchodní domy nebo plocha bývalého autobusového nádraží – ulice U Koruny,“ říká velitel dopravní skupiny hradecké městské policie Pavel Süke.

Čtěte také

Od spuštění parkovacího systému před sedmi lety se v centru města najde místo snáz, ale platí se – maximálně 30 korun za hodinu, ale někde se dá nechat auto celý den za 40 korun. Pan Petr ale připomíná, že když už má za parkování platit, tak nechápe, proč z toho město nemá ani korunu. „Absolutně nechápu, že si město nedokázalo sehnat pár lidí. Zřízení pár automatů přece nemůže být tak nákladné, nehledě k tomu, že nám automaty třeba nevracejí peníze.“

Hradecký magistrát však chystá změnu – chce parkovací systém převzít, potvrzuje primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu. „Odkup by městu přinesl do budoucna jednak každoroční podíl na zisku, větší rozhodovací pravomoci ve firmě. Uvidíme, jak se zastupitelé rozhodnou.“ O odkupu parkovacího systému mají zastupitelé hlasovat na podzim.

Spustit audio