Hurá na dovolenou do Chorvatska, a bez kolon!

17. červen 2014 13:20

Na dovolenou do Chorvatska každoročně míří z Čech i Moravy sta tisíce lidí. Jejich počet se blíží miliónu a osm z deseti jede na Jadran autem. Už teď tedy začínají plánovat kudy, jak a za kolik. A tak pro vás máme teď základní odpovědi na tyto otázky.

První, čím bychom se měli zabývat, je volba trasy kudy do Chorvatska pojedeme. Nabízí se v podstatě tři – přes Maďarsko, přes Německo a ta nejvyužívanější přes Rakousko. „Trasy přes Rakousko a Německo jsou rychlejší, respektive kratší než dálnice přes Maďarsko. Proto jsou také využívanější,“ vysvětluje Denisa Vítková z ÚAMK.

Čtěte také

Jenže v Rakousku nás čeká, především za Vídní a první prázdninový víkend, řada kolon. „Právě tento víkend, stejně jako u nás, začínají prázdniny i ve spolkových zemích – Vídeň, Dolní Rakousko a Burgenlandsko. To jsou přilehlé země dálnice A2. Kdo může, doporučujeme se této dálnici vyhnout anebo nedoporučujeme jet v pátek nebo v sobotu. Určitě se na dálnici A2 vyhnout 27. nebo 28. červnu. Potom raději volit cestu přes Linec a Štýrský Hradec, případně přes Salzburg v Německu,“ popisuje Denisa Vítková.

Objízdná trasa

Problematickým místem bude i Tauernský tunel, kde navíc letos silničáři provádí opravy. Tohle problematické místo ovšem lze netradičním způsobem objet. „Tauernská dálnice a tunel je pravděpodobně nejhorší trasa v Rakousku. Nejlepší je vyhnout se této dálnici úplně tím, že hory přejedete ze Salcburska do Korutanska průsmykem, vlakovým tunelem. Tady doporučujeme jet na Bad Gastein, další středisko za Gastainem je Böckstein, kde nastoupíte i s autem na vlak. Ten vás převeze a vystoupíte ve středisku Mallnitz, jste v Korutanech a vyhnuli jste se Tauernské dálnici i tunelu,“ říká Denisa Vítková.

Čtěte také

Ještě před cestou se musíme také připravit na to, že se v Chorvatsku platí mýtné prostřednictvím mýtných přístrojů. „Určitě je důležité si před cestou zjistit, kde pořídíme mýtnou krabičku a za jaké peníze a také u jaké společnosti. Dobré je vědět, jaké mýto se zdražilo – třeba Istrie se zdražila, ale ostatní dané komunikace se jenom upravily,“ radí Petr Vomáčka z ÚAMK. A jeho kolega Igor Sirota upozorňuje na menší toleranci policistů při překračování rychlosti při cestě na Jadran. Obvyklých +10 oproti limitu už totiž není tolerováno.

„Většinou to fungovalo ale bohužel teď už ne. Takže například Rakousko velmi striktně oznámilo, že policie bude tolerovat +5 a více ne. Takže bacha na to. A nemusí to být jenom Rakousko.“ A pak nám za mírné překročení rychlosti hrozí pokuta okolo 25 až 30 Eur.

autor: pgj
Spustit audio