Jak by se mělo parkovat na náměstí středočeského Rakovníku?

28. září 2013 13:10

Závory nebo parkovací automaty? O tom se už více než deset let vedou spory v Rakovníku. Vlastně od doby, kdy historické jádro města – Husovo náměstí uzavřely závory. Na jednom se však skoro všichni shodnou, pryč musí plechová výběrčí budka vedle chrámu sv. Bartoloměje. Parkovací systém ve městě už řešil nejen krajský úřad, ale i ombudsman. A Radiožurnál se do Rakovníku v rámci projektu „Parkuj jako člověk“, který vyvrcholí mistrovstvím v parkování přesně za týden v Brně, také vydal.

„Nevadí mi to vůbec, nemusím shánět peníze na automaty, nemusím si brát lístek, je to jednodušší než parkovací automaty.“ Pavel Veverka z Běsna na Lounsku jezdí do Rakovníka k lékaři. Se závorami problém nemá.

Radomír Dvořák z Kolešovic, který v Rakovníku pracuje a zároveň je členem krajského zastupitelstva za ODS, by ale na náměstí raději viděl parkovací automaty. „Vidím to i podle hodnocení známých, kteří tady nebydlí, jenom za námi jezdí. Jsou z toho vyděšení.“

Čtěte také

Závory jsou v Rakovníku od roku 2003. A stejně tak dlouho je politici řeší. Když měli v dubnu zastupitelé konečně rozhodnout, co dál, nevybrali žádnou variantu. Pokračuje starosta města Zdeněk Nejdl z ODS. „V jednadvacetičlenném zastupitelstvu jsou názory různé – je to padesát na padesát – plus někteří nemají názor žádný. Jsou varianty, jako to nechat doběhnout až do příštích voleb, protože systém jako takový funguje anebo se snažit hledat nějaký kompromis, jak vyřešit to, co je cíl všech – odstranit budku.“

Jsou závory lepší než automaty?

Starosta patří mezi obhájce závor, podle něj dobře regulují parkování na náměstí a nedají se obcházet a zneužívat jako parkovací automaty. Opoziční zastupitelé i část podnikatelů sídlících na náměstí ale současný systém tvrdě kritizuje. Mezi nimi je i podnikatel a opoziční zastupitel Zdeněk Renc z Věcí Veřejných.

„Kdokoliv vjede na náměstí, musí zaplatit. Je jedno jestli chce nebo nechce parkovat. Je to problém pro nás pro podnikatele. Zákazník se snaží ušetřit a město postavilo kolem dokola Rakovníku všechny možné supermarkety, kde je parkování zdarma. To znamená, že lidé raději jezdí do supermarketů a náměstí vymírá,“ říká Zdeněk Renc.
„Neberu ohled, že je náměstí všech. Musí se to regulovat,“ reaguje na to starosta Zdeněk Nejdl.

Čtěte také

Zdeněk Renc zase patří mezi zastánce parkovacích automatů. Dokonce spolu s dalším podnikatelem a ještě jedním zastupitelem předali radnici tři petice a stěžovali si i na krajském úřadě a u ombudsmana. Ten došel k závěru, že parkovací systém ve městě není protizákonný a město má na takovou regulaci právo. Na něčem se ale ve městě většina lidí i politiků shodne, výběrčí budka musí pryč.

„To je ostuda Rakovníku, protože v takovéto krásné části, kde je historické jádro, je plechová bouda. Vtip Rakovníku je, že jsou to veřejné záchodky,“ dodává Zdeněk Renc. Podle starosty je budka s obsluhou sice efektivní, ale už je zpracovaná studie na to, jak ji odstranit. Zatím tady ale pořád stojí a jinak než přes ni se z náměstí nedostanete.

Spustit audio