Jan Kopecký si letos dává pauzu

25. leden 2008 13:25

Poslední lednový víkend už tradičně ve světě motoristického sportu patří úvodnímu podniku mistrovství světa v rallye - Rallye Monte Carlo. Ten letošní ročník bude trochu jiný než ty předchozí, protože se pojede pouze 15 závodů, tedy o jeden méně než loni a rallyoví jezdci se premiérově představí v Jordánsku. V seniorské kategorii ovšem u toho nebude žádný český závodník. Loni dvakrát pátý Jan Kopecký letos o body v prestižním seriálu bojovat nebude. Jak jsme ale zjistili, pak v pondělí 26letý závodník i na dálku prožívá úvodní "erzetu" právě probíhající Rallye Monte Carlo.

"Samozřejmě, že mě svrbí ruce, protože když spolu teď mluvíme, tak každou chvíli se bude startovat první rychlostní zkouška na Rallye Monte Carlo. Já ale velmi rád počkám na nové auto a věřím, že bude úspěšné," bez smutku v hlase říká Jan Kopecký a naznačuje, proč budeme marně hledat jeho jméno v prestižním seriálu:

"Věděli jsme to už před poslední podnikem, že s Fabií nepojedeme, protože Škoda oficiálně končila projekt WRC a vrhla se na novou kategorii S 2000. To je nové auto, na které všichni čekáme, takže proto nestartujeme v letošním seriálu."

Zatím je ale ve hvězdách, kdy se nový vůz S 2000 poprvé představí v seriálu IRC. Navíc definitivní ještě není ani vzájemná spolupráce.

"Škodovka nám v minulosti velmi pomohla, takže kdybychom jí teď mohli pomoct zase my, byli bychom rádi. Ovšem záleží na tom, kdy bude Škoda nový vůz testovat. Podle prvotních informací by to mělo být někdy po polovině letošního roku."

Závodnickou pauza si Jan Kopecký zpestřuje prací ve své firmě, která se zabývá závodními vozy. Zároveň ale zvažuje nabídku na účast v některém z domácích závodů.

"Zatím nemám potvrzený žádný start. Dostal jsem nabídku, že bych mohl jet nějaké podniky se Škodou Fabií Kit Car, takže jestli mi to čas dovolí, a vypadá to, že ano, velmi rád bych se nějakého českého závodu zúčastnil."

Pozorně bude samozřejmě sledovat i závody mistrovství světa, kde v juniorské kategorii bude bojovat Martin Prokop, který už loni třetím místem potvrdil své kvality.

"Martin má velkou šanci, aby se stal ve své kategorii mistrem světa. Přeji mu, aby se co nejrychleji dostal do WRC a pokračuje v tom, co jsme jako český národ začali. Ať se mu v této sezóně daří a co nejdříve ho vidíme ve voze WRC," říká Jan Kopecký, podle kterého v probíhající Rallye Monte Carlo zúročí své zkušenosti s domácí tratí Francouz Sebastian Loeb na Citroenu a popáté zvítězí.

autor: evk
Spustit audio