Je lepší koupit auto v bazaru nebo přes inzerát?

24. duben 2017 13:20

Podle průzkumu Asociace prodejců použitých automobilů se bojí ojetinu koupit mimo autobazar 96% českých zákazníků. Největší strach mají z toho, že jim prodávající zatají technické problémy kupovaného auta. I přesto se jich tímto způsobem ročně prodá přes 300 000.

„Už při prvním kontaktu s prodávajícím, je dobré ho upozornit, že bychom chtěli vůz vidět v „syrovém stavu.“ Tedy aby před naší prohlídkou s vozidlem nikde nejezdil, a my jsme tak měli možnost vůz nezastartovat za studena. Po odparkování bychom se měli na místo podívat, zda z vozu netečou nějaké provozní kapaliny, ať už je to olej nebo brzdová kapalina,“ říká Zdeněk Batěk, který se profesionálně zabývá výkupem aut na ulici.

Čtěte také

Při koupi ojetého auta na ulici je dobré si vzít s sebou zkušeného automechanika, vysvětluje Petr Přikryl z Asociace prodejců použitých automobilů: „Když už se rozhodnete, tak si s sebou vezměte odborníka, udělejte si na to čas, zajeďte do značkového servisu a jestli narazíte na to, že ten prodávající řekne, že na to nemá čas a že s vámi nikam nepojede, tak se otočte a auto nekupujte.“

Petr Přikryl ještě dodal, že na ulici prodávají auta taky podvodníci. Ti většinou nabízí vozidla za lákavě nízké ceny a na prodej většinou hodně spěchají. Lidé by tak měli kupovat ojetinu pouze v certifikovaném bazaru, který je prověřený specializovanými firmami. Jak dodává Ladislava Kadlčíková, manažerka jedné z nich.

„My jim zkoumáme obchodní a technické procesy, díváme se, jakým způsobem prověřují vozidla, jakým způsobem kontrolují stav těch vozidel, jak nastavují smlouvy, jakým způsobem řeší reklamace, jak si školí své zaměstnance.“

Z přibližně čtyř stovek autobazarů v Česku má podle Ladislavy Kadlčíkové certifikaci jen 11 z nich. Mezi nimi je třeba velký autobazar Esa. Naopak další velký prodejce ojetých vozidel AAA Auto certifikaci odmítl.

autor: hbc
Spustit audio