Je vám třicet devět a pocházíte z Pohořelic? Jste pirát silnic - tvrdí statistiky

5. listopad 2013 12:40

Počet bodovaných přestupků klesá. Potvrzují to aktuální statistiky ministerstva dopravy. Teoreticky by to mohlo znamenat, že řidiči více dodržují pravidla, pravděpodobnější je ale varianta, že se naučili legálně obcházet bodový systém. Od ledna je totiž možné za překročení rychlosti jen zaplatit pokutu, ale bez připsání bodů.

Týká se to ovšem jen přestupků, u kterých není znám viník, tedy především těch, které odhalí kamerový systém. A protože od ledna platí objektivní odpovědnost provozovatele vozidla, dostane majitel auta výzvu k zaplacení určité částky, která je zpravidla menší než pokuta za přestupek. A především je to bez bodů, jak potvrzuje Josef Mihalík z pražského magistrátu. „My mu pošleme tuto částku k zaplacení, jestliže s tím nesouhlasí, uvede přestupce – my s ním zahájíme správní řízení. Jestliže přestupce neuvede a zaplatí, je to pro nás vyřešené.“

Čtěte také

A to se samozřejmě projevuje i v bodovém systému, kde se body průběžně připisují a mažou. Zatímco loni se měsíční počet bodovaných přestupků pohyboval kolem 580 tisíc, pak od ledna stále klesá. Ještě na jaře připsali úředníci do systému zhruba 180 tisíc nových přestupků, v létě už však o čtvrtinu méně. Přesto je podle Martina Nováka z ministerstva dopravy právě překročení rychlosti stále nejčastějším bodovaným přestupkem. „Evidujeme největší problém u řidičů, kteří nerespektují předepsanou rychlost v obci – do 20 km/h,“ říká Martin Novák.

Za to jsou dva body a pokuta až 1500 korun, pokud ale řidič překročí rychlost do 5 kilometrů v hodině, pak body nedostává. Mnozí ale jedou ještě rychleji a tak 61 procent bodovaných přestupků se týká právě rychlosti. A jaké jsou další časté prohřešky? „Telefonování za jízdy, nepřipoutání se bezpečnostními pásy anebo neužití ochranné přilby,“ vyjmenovává Martin Novák.

Nejvíc bodů získávají Pohořelice

Podle aktuálních statistik bodového systému je nejhorší devětatřicetiletý řidič s 16 let starým řidičákem. A kdyby navíc pocházel z jihomoravských Pohořelic, pak by to byl skoro pirát silnic. Jenže statistiky jsou jen čísla. Při prostém srovnání počtu registrovaných a bodovaných řidičů jsou totiž právě Pohořelice úplně nejhorší – body má téměř 20 procent řidičů. Jenže mnozí tudy projíždějí, jak vysvětluje Lenka Dudová z odboru dopravy městského úřadu Pohořelice.

Čtěte také

„Jsme hlavní trasa na Vídeň a všechny jižní státy. Takže přes naše území jezdí spousta cizinců – Poláci, Rakušané a tím je to způsobeno. U nás končí rychlostní komunikace, napojuje se na silnici první třídy a bohužel nikdo nedbá dopravních značek, které jsou tam rozmístěny. Policie se snaží. Stojí tam skoro každý den,“ vysvětluje Lenka Dudová.

A místní to vědí, takže pro body za rychlost si tady nejezdí. Tak ještě jedno nahlédnutí do aktuálních statistik. Nejvíce bodů – téměř 20 tisíc – rozdaly za poslední čtvrtletí úřady ve Středočeském kraji a naopak nejméně v kraji Karlovarském.

autor: evk
Spustit audio