Jen v neděli zemřelo na našich silnicích sedm lidí. Za celý víkend pak jedenáct!

8. září 2014 13:20

Sedm lidí zemřelo během neděle na našich silnicích. Poslední den uplynulého týdne je tak druhým nejtragičtějším dnem letošního roku. Zatím nejvíc lidí zemřelo při nehodách poslední červencový den, kdy po nehodách vyhaslo devět životů. Pokračuje tak tragický trend posledních týdnů.

V sobotu v půl jedenácté večer řidič Nissanu mezi obcemi Batelov a Dolní Cerekev kvůli vysoké rychlosti nezvládl zatáčku a v protisměru se srazil s projíždějící Octavií. Na místě zůstali dva mrtví a tři těžce zranění. V neděli ráno zase při předjíždění skončil v příkopu na střeše 26letý řidič u Plzně a stal se tak jednou ze sedmi nedělních obětí.

Čtěte také

„Je to druhý nejtragičtější den v letošním roce. Bohužel se negativně projevilo to teplé a příjemné počasí. Zaznamenali jsme i nehody, kdy řidič možná i vlivem únavy a nesoustředění nepřizpůsobil rychlost a následně vjel do nějaké pevné překážky, nebo do protisměru a tam střety bývají fatální,“ popisuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Hezké počasí se podepsalo i na nehodách motorkářů. Jen za víkend v jedné stopě zemřelo pět lidí a za poslední týden sedm. „Právě tento víkend, kdy bylo pěkné počasí, se objevilo na silnicích více méně chráněných účastníků silničního provozu a tento první zářijový víkend by se dal zařadit do klasických letních měsíců. A to s sebou přináší i ta rizika, která se potvrdila.“

Celkem od pátku do neděle zemřelo při nehodách celkem 11 lidí. Takové tři dny jsme letos zaznamenali už dvakrát, a to v polovině června i srpna. Právě od jeho poloviny počet tragických nehod roste. Od 15. srpna zemřelo 58 lidí. Podle Tomáše Lercha má sice krásné počasí podíl na chování řidičů, ale upřímně, slunce není tím, kdo bourá.

Čtěte také

„Počasí má vliv především na to, že lidé jsou nesoustředění. Samozřejmě se podepsal na dopravních nehodách i nárůst intenzity silničního provozu, návrat z dovolených a s tím spojených kolizních situací a problémů v dopravě.“

K naprosto zbytečným nehodám posledního týdne pak patří srážka cyklisty s chodcem v Brně, kterou chodec nepřežil, nebo zezadu sražený cyklista, který jel ve čtyři hodiny ráno na Kroměřížsku neosvětlený.

autor: pgj
Spustit audio