Každý čtvrtý řidič pod vlivem odmítne zkoušku na alkohol a drogy

12. únor 2018 12:40

Policie loni zastavila na tuzemských silnicích přes 18 tisíc řidičů pod vlivem alkoholu a návykových látek. Každý čtvrtý z nich ale zkoušku na alkohol a drogy odmítl, jak uvádějí statistiky ministerstva dopravy. Jenže i tohle odmítnutí testu je automaticky bráno jako přestupek a hrozí za něj sankce.

Pokud řidič trest odmítne, automaticky ho police považuje za opilého. To samé platí v případě drog. A řidiči pak hrozí pokuta do 50 tisíc korun, 7 trestných bodů, a zákaz řízení až na dva roky. O řidičský průkaz ale přijde okamžitě, dodává šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Čtěte také

„Jestliže řidič odmítne, ať už orientační vyšetřen na místě, anebo výzvu k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření, je to důvod k zadržení řidičského průkazu a samozřejmě i zabránění další jízdy.“

Řidiči, kteří zkoušku na alkohol a drogy odmítají, se podle právníka Josefa Biňovce záměrně vyhýbají tvrdším postihům. „V podstatě se doznávají, že tu látku požili, ale policie už jim neprokáže kolik. To znamená, že se to nedostane do trestního řízení, ale je to posuzováno pouze jako přestupek v dopravě. Oni tím tedy získají to, že spáchají přestupek, takže už nemohou být odsouzeni za spáchání trestného činu.“

Na Slovensku je odmítnutí dechové a krevní zkoušky považováno za trestný čin. V České republice se ale podle Ministerstva dopravy v současné době podobné zpřísnění nechystá.

autor: Jan Pastor
Spustit audio