Každý šestnáctý řidič má problémy s očima

17. září 2013 05:10

Kolik aut cestou míjíte? Desítky, stovky, tisíce? Pak vězte, že každé sté auto řídí člověk, který by kvůli problémům s očima neměl za volant vůbec usednout. Tento nelichotivý stav odhalila kampaň Besipu, při které se kontroloval zrak řidičů. A bohužel se ukázalo, že každý 16. by měl mít brýle, jenže to vůbec netuší.

Podobně jako pětačtyřicetiletý Martin, který denně pracuje s počítačem a bolest očí především při jízdách za šera a v noci přičítal únavě. Problém byl ovšem jinde. „Když jsem víceméně náhodně skončil na vyšetření očního pozadí, závěr paní doktorky byl, že potřebuju brýle. Do té doby by mě ani ve snu nenapadlo, že by brýle vyřešily problém, který jsem při řízení začínal cítit hlavně za šera a za tmy, a za pár měsíců, co jezdím s brýlemi, je to návrat do starých dobrých časů,“ říká Martin.

Čtěte také

Tak tohle prozření většinu řidičů nečeká, mnozí z nich totiž vůbec netuší, že nějaký problém s očima mají. Odhalila to unikátní kampaň Besipu, kdy si při jarních policejních kontrolách nechalo proměřit zrak zhruba 600 řidičů. A jak potvrzuje šéf Besipu Roman Budský, výsledky byly horší, než se čekalo.

„Jedno procento řidičů by vůbec nemělo sedat za volant a zřejmě jim to ani lékař nedovolí. To znamená, že každé sté vozidlo, které potkáte na silnici, řídí někdo, kdo o vás ani neví, že se na silnici nacházíte také,“ varuje Roman Budský.

Čtěte také

Ale pozor, téměř každý druhý z kontrolovaných řidičů – tedy těch, co měli odvahu dát se vyšetřit – měl nějaký oční problém. Nedostatečnou zrakovost ostrost alespoň na jedno oko, případně skryté šilhání či problém s prostorovým viděním a to všechno výrazně ovlivňuje řízení, vždyť až 90 procent informací vnímáme očima. Především lidé na 40 let by neměli oční problémy podceňovat, jak zdůrazňuje Ivana Urválková z Mezinárodního sdružení optiků a optometristů.

„Začínáme mžourat očima, pokud nevidím, nepřečtu ceduli na dálku, tak to je oční vada a tam bychom měli udělat kontaktní čočky nebo brýle,“ popisuje Ivana Urválková. Protože dobře vidící řidič není tak unavený a hlavně dokáže rychleji zareagovat v krizové situaci.

autor: evk
Spustit audio