Kdo včas nezaregistruje auto, přijde o něj

17. prosinec 2014 13:20

Kdo si po novém roce koupí ojeté auto, bude muset povinně do 10 dnů nahlásit změnu majitele registru vozidel. Když to neudělá, bude mu nově hrozit pokuta až do 50 tisíc korun. Tuto povinnost sice máme i dnes, řada lidí ovšem auto při prodeji sice odhlásí, ale nový majitel ho na sebe nezaregistruje.

To, že se registru vozidel nenahlásíme do 10 pracovních dnů, coby noví majitelé auta nebo motorky, není dnes nijak postižitelné. „V současné době máme v Praze více než 88 tisíc vozidel, která jsou ve statutu převodu, to znamená, že jsou odhlášena z původního vlastníka, ale nový vlastník je nepřihlásil, takže by je teoreticky neměl provozovat, ale víme, že ta vozidla provozována jsou,“ popisuje situaci v hlavním městě vedoucí evidence vozidel pražského magistrátu Petr Mareček a podle něj lidé lhůtu 10 dnů velmi často neřeší.

Čtěte také

„Ze zkušenosti mohu říct, že jde i o několik let, kdy je vozidlo v takzvaném statutu převodu, tedy odhlášeno. Není tedy výjimkou, že jde o sedm, osm i více let.“ Ministerstvo dopravy odhaduje, že nedokončených převodů je okolo čtvrt miliónu. Původní majitel tak často musí dokazovat, že už mu auto nepatří. Například při řešení dopravních přestupků. Problémy s tím mají i samotní úředníci. Proto se na ministerstvu dopravy rozhodli registr vozidel vyčistit. Kdo převod nedokončí do poloviny příštího roku, bude mít podle Tomáše Neřolda problémy.

„Pokud auto do 30. června nepřihlásím, tak se sice nevystavuju nějaké finanční pokutě, problém je ale v tom, že auto administrativně zanikne – nepůjde ho již do registru vozidel přihlásit. Takové auto je pak, jednoduše řečeno, nelegální, nelze ho zákonně provozovat. A mimo jiné to znamená, že mu zanikne pojistka“ říká Tomáš Neřold.

Čtěte také

Kdo s prakticky neexistujícím autem nebo motorkou bude jezdit, v případě nehody zaplatí veškeré škody ze svého. Navíc už teď můžeme podle Petra Marečka dostat vysokou pokutu. „V současné době za to, že vlastník nenahlásí změnu zapisovaného údaje, tak nehrozí v podstatě sankce žádná. Hrozí ovšem sankce za to, když provozujete vozidlo, které není registrováno v registru vozidel, tam jde až o 50 tisíc korun.“

A stejně vysokou pokuty dostane po novém roce i ten, kdo do 10 dnů nenahlásí registru změnu majitele. Od ledna pak už takzvané polopřevody skončí. „Nově je registrace nastavena tak, že nepůjde auto bez přihlášení odhlásit. Půjde to udělat pouze v jednom kroku. Nebude tu prostor pro polopřevod, který způsoboval řadu problémů a znamená to, že bude stačit přítomnost jednoho – toho, kdo auto prodává, nebo kdo kupuje. Mohou se pověřit plnou mocí,“ upozorňuje Tomáš Neřold. Nebo se budou muset prodávající i kupující na registru sejít společně.

autor: pgj
Spustit audio