Když viník nehody ujede, kdo zaplatí škodu poškozenému?

18. prosinec 2013 13:20

Dlouhodobě ujede od dopravní nehody každý sedmý řidič. Letos se ale počet takových řidičů zvýšil o nemalých 9 %. Při těchto nehodách letos do konce listopadu zemřelo 16 lidí, přes 50 bylo těžce a více než sedm set lehce zraněno. V drtivé většině případů jsou to ovšem nehody, kdy jde takzvaně jenom o plechy.

Takřka dvanáct tisíc řidičů už letos přišlo ke svému autu a zjistilo, že jim ho někdo naboural. „Nejčastějším místem dopravní nehody, kdy řidič ujede z místa, jsou místní a účelové komunikace nebo parkoviště. Dalo by se říct, že v 80 % dopravních nehod se jedná o střed se zaparkovaným vozidlem, popřípadě nějakou pevnou překážkou, kterou bývá zpravidla dům, oplocení domu a podobně,“ konstatuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Čtěte také

V takovém případě, kdy neznáme toho, kdo nám auto naboural, nemáme moc šancí, aby nám někdo škodu zaplatil. „Šanci máte v několika případech. Samozřejmě pokutáte své vlastní havarijní pojištění – po odečtení příslušné výše spoluúčasti. Pokud zavoláte policii a policie bude schopná třeba ze záznamu kamer došetřit viníka, který vám způsobil poškození, tak i v tomto případě samozřejmě lze škodu zaplatit z jeho povinného ručení. Ale ve všech ostatních případech, kdy se nezjistí viník takového poškození, není poškozenému z čeho škodu hradit,“ vysvětluje Marcela Machová z České asociace pojišťoven.

Když bude viník nehody dohledán, pak mu hrozí podle právníka Jana Černého nemalý trest. „Ujetí od dopravní nehody je velmi vážným přestupkem a jde tam o sedm bodů a pokutu ve správním řízení dva a půl až pět tisíc korun.“

Když se tedy dostaneme do situace, kdy přijdeme k nabouranému autu, a viník nehody nám na sebe nenechal žádný kontakt, vyplatí se vždy zavolat policii. „Byť došlo jenom k materiální škodě, zavolat policii, řádně případ zadokumentovat, jinak může dojít k tomu, že policie dohledala nějaký záznam na kameře, o které ani my nevíme, za další může být viník objeven až za dva dny a policie mu dokáže i tento případ, který má zaznamenán a řádně zadokumentován. Poškozenému to potom velmi usnadní situaci při jednání s pojišťovnami,“ radí Roman Budský z Besipu.

Čtěte také

Daleko vážnější jsou případy, kdy viník ujede od nehody, kdy byl někdo zraněn nebo dokonce zemřel. V takovém případě ale poškozenému budou podle Marcely Machové veškeré škody na zdraví i majetku uhrazeny. „V těchto případech jsou z garančního fondu hrazeny veškeré nároky poškozených stejně jako by se hradily z konkrétní pojistné smlouvy konkrétního zjištěného vozidla.“

A opět bude-li viník nakonec dohledán tak ho čeká vězení. „Dopouští se trestného činu neposkytnutí pomoci řidičem a tam hrozí sazba odnětí svobody do pěti let a zákaz činnosti,“ upozorňuje Jan Černý. Přijde tedy nejen o svobodu, ale i o řidičský průkaz.

autor: pgj
Spustit audio