Kolem brněnských výletišť není kde parkovat

14. září 2013 13:10

Vidíte kolem sebe špatně zaparkované auto? Vyfoťte jej a fotografii pošlete do našeho projektu Parkuj jako člověk. Někdy ovšem není tak úplně jednoduché zaparkovat tak, aby člověk jiným nepřekážel. Především v okolí zajímavých objektů, například na okraji Brna. Desítky let jezdily davy Brňanů k tamní přehradě a nedaleké ZOO hromadnou dopravou. Dnes tam jezdí auty a parkují, kde se dá, protože parkoviště z minulého století nestačí. Nejeden výletník tak odjíždí s pokutou.

„Ulička je v sobotu v neděli plná. Já bydlím tady, mám teda vjezd do dvora, takže já osobně parkuji ve dvoře, ale jinak sousedi v sobotu v neděli, když odjedou, tak už nezaparkují,“ stěžuje si jeden z obyvatel Komínské uličky hned vedle brněnské ZOO. Své jméno neprozradil. „Když tady na rožku stojí auto, potom nám tady jezdí přes chodník. Už nám jednou zbourali i značku, když jede větší auto.“

Brněnská ZOO má šedesát let. Parkování tomu odpovídá. Před vchodem do zahrady je parkoviště s pouhými dvaceti parkovacími místy. Jiné výletní místo, stejný problém. Nedalekou Brněnskou přehradu nedávno vyčistili od sinic. Vrátily se k ní davy návštěvníků. Přijíždějí auty a parkují, kde se dá. Také tady to místním vadí, uvádí starosta Brna-Bystrce Vladimír Vetchý z ČSSD.

Čtěte také

„To víte, že ano. Zejména o sobotách a nedělích nebo o prázdninách je množství návštěvníků opravdu vysoké. Týká se to i Bystrčáků a parkování těchto aut na našich parkovacích místech. Upřímně řečeno, v Bystrci je velký problém s parkováním. Máme tu nedostatek zhruba pěti set míst. Myslím si, že by se to mělo řešit komplexně,“ říká Vladimír Vetchý.

Motorizovaní návštěvníci mnoho jiných možností nemají. Kolem Brněnské přehrady je několik malých parkovišť z minulého století. Náporu aut naprosto nestačí, Jak se s tím řidiči vypořádávají?

Čtěte také

„Samozřejmě je to jako se vším. Někteří lidé, kteří přijedou autem, se snaží dlouhé desítky minut najít parkovací místo. Potom jsou takoví, kteří nám třeba v letošním roce opakovaně postavili auto přímo na pláži. Další lidé u čerstvě vysázených boroviček přímo do toho porostu najeli a polámali je. To jsou případy, kdy jsme museli postupovat velmi tvrdě. Odjeli samozřejmě s pokutou. Některé případy jsme postoupili i do správního řízení, kde mimo té pokuty se platí i správní poplatek,“ shrnuje Jakub Ghanem z brněnské městské policie.

Rychlé řešení není žádné. Projekt velkého parkoviště u ZOO nedostal včas povolení stavebního úřadu. Brnu tak utekla dotace. Radnice momentálně peníze nemá. Nová parkoviště u Brněnské přehrady jsou ještě o něco vzdálenější.

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio