Kouření za volantem: než si zapálíte cigaretu, ujedete po dálnici skoro půl kilometru

8. březen 2016 13:20

Poslanci by dnes měli ve Sněmovně znovu projednávat zpřísnění podmínek pro kuřáky – například zákaz kouření v restauracích. My teď ale půjdeme ještě dál. V některých zemích nesmějí lidé například ani kouřit v autě. Jak velkým nebezpečím může být zapálená cigareta za volantem?

Než řidič Honza nahmatal krabičku, vytáhl cigaretu a začal kouřit, uplynulo 12 sekund. Za takovou dobu bychom při padesátce ujeli 167 metrů, po dálnici skoro půl kilometru. Zvlášť nebezpečné mohou být okamžiky, kdy kuřákovi spadne za jízdy například žhavý popel.

Čtěte také

„Bohužel se musím přiznat, že se mi to jednou stalo. Samozřejmě jsem ho nejdřív hledal, proto jsem se přestal dívat na silnici, takže jsem hned zastavil a šel situaci zkontrolovat. Nehořel jsem,“ vzpomíná na nepříjemnou zkušenost řidič Honza.

Riziko nehody se ještě zvyšuje za tmy, kdy může řidiče v různé míře oslnit světlo ze zapalovače. „Ten efekt potom přetrvává dlouhé minuty. Řidič je oslepen a může se stát, že skutečně přehlédne něco, co je hůř viditelné za tmy,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Ten zároveň spočítal, že při kouření se zavřenými okénky můžeme v kabině auta naměřit jedenáctkrát vyšší koncentraci škodlivin, než v zakouřeném baru.

Děti v autě – pasivní kuřáci

Někteří řidiči si cigaretu neodepřou ani při jízdě s dětmi. V tu chvíli se z nejmenších pasažérů stávají pasivní kuřáci. To poškozuje jejich zdraví, jak vysvětluje docentka Eva Králíková z Univerzity Karlovy. „Jsou to samozřejmě zejména nemoci dýchacího systému, tedy od různých zánětů až po zápaly plic nebo astma.“ Některé země už proto kouření v autě za přítomnosti dětí zakázaly. Zatím posledním státem, který toto opatření zavedl, byla Itálie. Nerespektování zákona tam může přijít až na 500 Eur.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio