Kroupy způsobí na autě škodu až za několik tisíc korun

25. červenec 2016 13:20

Kroupy dopadnou na vaše auto asi 70kilometrovou rychlostí. Vodní kapky, které v bouřkovém mraku zmrznou, padají z nebe pouze pár minut. Na vašem autě ale způsobí škodu i za několik desítek tisíc korun.

Kroupy nedávno bubnovaly do karoserií aut třeba na Šumavě. Podle meteoroložky Marie Odstrčilové padají z výšky až deseti kilometrů. „Výstupný proud v mraku kroupu neudrží, protože je těžká a veliká. Začne padat dolů. Zatím nejvyšší rychlost krup, které padaly na zem, byla asi 45 metrů za sekundu.“ To je rychlost kolem 150 kilometrů v hodině.

Auto přikryjte

Malá, asi dvoucentimetrová kroupa dopadne asi o polovinu pomaleji. Robert Vacek z Autoklubu České republiky doporučuje si auto proti škodě způsobené kroupami pojistit, nebo ho aspoň přikrýt dekou. „Když stojí na volném prostranství, postačí aspoň stará deka, kterou dáme přes střechu a čelní sklo a přicvakneme ji do dveří. Pokud nemáme deku, stačí alespoň staré prostěradlo, ideálně dvě. Můžeme pod ně dát staré kartonové krabice.“

Díry se musí vytlačit

V České republice umí některé firmy opravit škody na karoserii takzvaným lepením a vytlačováním, po kterém auto nemusí do lakovny. V jedné podobné firmě pracuje i Tomáš Lohnický. „Na takový hříbek se nanese lepidlo, to se přilepí na karoserii. Pak se vezme vytahovací kladivo.“ Celé vozidlo musí nasvítit, označit všechny důlky, které pak musí opravit. „Střecha už se mačká háky, ty jsou speciální. Zavřou se do rámu dveří a ze spodní strany se vymačkávají důlky,“ popisuje Tomáš Lohnický. Cena se odvíjí od počtu promáčklin v karoserii. Například na 140 důlků na autě zaplatíte firmám od osmi do dvanácti tisíc korun.

autor: hbc
Spustit audio