Martin Prokop se připravuje na Rallye Dakar 2017. S WRC skončil

5. červenec 2016 19:50

39. ročník Rallye Dakar 2017 povede přes tři státy. Paraguay, Bolívii a Argentinu. Závodníci se podívají třeba k Jezeru Titicaca nebo stráví den odpočinku v nejvýše položeném hlavním městě na světě La Paz, které leží v nadmořské výšce téměř čtyři tisíce metrů nad mořem. Mezi účastníky bude i český jezdec Martin Prokop, který se už začne na tento náročný závod připravovat.

„WRC letos zaříznu. Budeme mít delší pauzu přes léto, budeme se věnovat dakarskému projektu, kam bych se rád vrátil. Musí na tom pracovat celý tým, tak se přesměrujeme na Dakar,“ říká Martin Prokop.

Čtěte také

Času na přípravy ale moc není. V listopadu musí nové dakarské závodní auto odjet do Francie na nalodění k plavbě směrem do Jižní Ameriky. I přes spolupráci se zkušeným dakarským jezdcem a konstruktérem závodních vozů Hummer Miroslavem Zapletalem Prokopův dakarský speciál zatím připomíná podivnou klec na kolech. „Když jsem to ukazoval kamarádům v hospodě, tak se mi smáli, že to je spadlé lešení a my ho jenom svařili dohromady a dali jsme na ho kola. Na druhou stranu neděláme nic od nuly. Používáme jeden projekt, který už v Čechách funguje, a základ bereme z toho projektu. Není tady zkušenějšího autaře, než je Mirek a dáváme to spolu dohromady. Takže tohle je cesta.“

Čtěte také

Zatím ale není jisté, pod jakou značkou Prokop pojede Rallye Dakar 2017. Nejdřív se musí rozhodnout, jaký motor ho bude hnát dopředu. Vycházet při tom musí podle dakarských pravidel ze sériových motorů. Už ale ví, že závodit bude s vozem 4x4, nikoli s buginou s pohonem zadních kol. „Dobrou buginu, jako představil Peugeot, nejde v soukromých podmínkách postavit. Oni nastavili tak vysokou laťku, že dohnat je, je naprosto nereálné. Chceme závodit se čtyřkolkami a to je náš cíl.“ Rallye Dakar 2017 odstartuje 2. ledna v paraguayském Asunciónu, cíl bude mít 14. ledna v argentinském Buenos Aires.

autor: jař
Spustit audio