Máte v pořádku dokumenty? U nehody v zahraničí panikařit nemusíte

16. červen 2016 13:20

Už za dva týdny začínají letní prázdniny. Řada Čechů se letos na zahraniční dovolenou vydá autem. Cesta ale nemusí být vždy bez problémů. Může ji zkomplikovat například porucha auta nebo dokonce nehoda. Poradíme vám proto, co v takovém případě dělat.

Pokud se kolize stane v zahraniční, postup je stejný jako v Česku. Je nutné vzít si výstražnou vestu a místo nehody označit trojúhelníkem. Nehodu je také vhodné zdokumentovat například na mobilní telefon. Kontakt na pojišťovnu řidiči najdou na zelné kartě. Váhat by neměli ani s přivoláním policie.

„Doporučuji motoristům volat k nehodě policii. Potom jde o to, aby si řidič zjistil informace o pojišťovně viníka a o viníkovi a sepsali spolu evropský záznam o dopravní nehodě,“ říká mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr. Při cestě do zahraniční je ale důležité pamatovat na to, že formulář musí být v jazyce, který je srozumitelný oběma účastníkům nehody.

Čtěte také

„Euroformulář, který vyplňujete v češtině, musí být v zahraničí srozumitelný i druhému, kdo ho vyplňuje. Doporučujeme si od pojišťovny vyžádat alespoň euroformulář v angličtině,“ vysvětluje Petr Vomáčka z ÚAMK. V případě, že jsme viníky nehody v zahraniční my, tak škoda, kterou zaviníme, je uhrazena z našeho pojistného ručení. Pokud chceme mít zaplacenou škodu i na svém vozidle, je třeba mít podle Aleše Povra sjednané havarijní pojištění.

„Havarijní pojištění nabízejí i některé pojišťovny pouze na jasně vymezenou dobu, například jenom na dovolenou. Pokud vás v zahraničí nabourá zahraniční vozidlo, pak je škoda krytá z jeho povinného ručení a je třeba se obrátit na tu zahraniční pojišťovnu,“ říká Povr.

Zachovat chladnou hlavu

Pokud už k nehodě dojde, je podle psychologa Michala Waltera důležité hlavně nepanikařit. „Zachovat chladnou hlavu a přemýšlet o tom, jak zajistit místo nehody, aby to bylo bezpečné. Vzít si na sebe vesty. Maximálně eliminovat nebezpečí, které vzniká.“ Riziko nehody není možné nikdy úplně vyloučit, můžeme ho ale snížit tím, že se na cestu vydáme odpočinutí a při jízdě se budeme maximálně věnovat provozu.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio