Mnoho řidičů jezdí v dopravních omezeních rychleji, to je nebezpečné!

6. září 2013 13:20

Dálnice D1 je v havarijním stavu, a tak se konečně opravuje. Bohužel to pro řidiče znamená, že prakticky čtvrtinu cesty mezi Prahou a Brnem jedou ve dvou pruzích a hlavně nižší rychlostí. Tedy měli by jet. Mnoho z nich předepsanou osmdesátku vůbec nerespektuje a ohrožuje tak nejen ostatní řidiče, ale především dělníky na stavbě.

Dvacet minut – zhruba o tolik se kvůli opravám na D1 při běžném provozu protáhne cesta mezi Prahou a Brnem. Bohužel se zdá, že pro mnohé řidiče je to neakceptovatelné zdržení. „Stejně tam všichni jedou 100 km/h, všichni mě předjíždějí. Někdy se mi povede, že jedu i rychleji. Když například spěchám, tlačí mě čas. Snažím se to dodržovat, ale stane se, že to udělám nevědomě. Člověk si zvykne, že si může na dálnici dovolit vyšší rychlost a kolikrát si to v hlavě nedokáže rychle srovnat,“ popisují řidiči na dálnici D1.

Čtěte také

Jenže to může být nebezpečné. Jak pro samotné řidiče, tak pro dělníky na stavbě. Jen si to zkuste představit, pracujete uprostřed dálnice a pár metrů od vás si to vysokou rychlostí sviští osobní, ale i nákladní auta. „Samozřejmě je to o zvyku, ale občas je docela dost nepříjemné, když tam kamionová doprava projede rychlostí 110 nebo 120 km/h vám za zády. Je to docela nepříjemný pocit,“ říká vedoucí stavby na modernizovaném úseku u Lokte Borek Růžek. V některých dnech se tady objevilo až 200 dělníků, běžně jich je přes stovku a všichni dostali jasný pokyn.

„Dělníkům a všem je pořád kladeno na srdce, ať si opravdu dávají pozor, protože v rychlostech, kterými kolem nás auta projíždějí, se může jakýkoliv problém stát jenom jednou,“ vysvětluje Borek Růžek. Krutá slova, ale pravdivá. A to nemusí auto do dělníků ani najet, jejich život může ohrozit klidně i jen malý kamínek na vozovce, jak potvrzuje Miroslava Bžochová z firmy Colas.

Jezděte bezpečně

„Pokud někde projedete osmdesátkou, tak je rychlost a energie, kterou předáváte i eventuelním kamínkům na cestě, které odlétávají od kol, mnohem menší, než když tam profrčíte 140 km/h,“ upozorňuje Miroslava Bžochová.

Ale i mnozí řidiči považují vysoké překročení rychlosti v dopravních omezeních svými kolegy za nebezpečné. Zvláště ve dvou užších pruzích, které odděluje jen vodorovné značení případně nízké sloupky. Není kam uhnout.

Čtěte také

„Když se tam jede 120 km/h, tak už jsem na mrtvici. Je hrozné, že se to může stát. Vždycky si říkám, že ten co jede kolem, jede rychleji, určitě víc než 80 km/h. Je to asi věc každého, jak je zodpovědný a ohleduplný vůči ostatním řidičům. Hlavně by měla více fungovat policie,“ říkají řidiči. A právě ta se podle našich informací teď začne více zaměřovat na dodržování rychlosti v dopravních omezeních. A to i s využitím silných motorek a passatů.

autor: evk
Spustit audio