MotoGP: Provoz kolem Masarykova okruhu pod drobnohledem motohlídky Zelené vlny

16. srpen 2015 16:00

Za námi je jubilejní 50. ročník motocyklové Velké ceny. Provoz v okolí Masarykova okruhu celý víkend sledovala motohlídka Zelené vlny Jakub Vodička. Jak se přímo z motorky hlásí do vysílání Českého rozhlasu? A kolik za den na MotoGP najezdil kilometrů?

"I na motorce máme problém se vůbec proplést. V protisměru teď jedou i kola a také autobusy. Takže opravdu tady se proplétat v kolonách zabere hodně času. V některých chvílích je to docela i nebezpečné," popisuje reportérka Dominika Nováková, která se s Jakubem svezla na služebním skútru.

Mikrofon a sluchátka integrovaná v helmě

Jak motohlídka komunikuje s redaktory? A jak se pak hlásí do vysílání? "Máme helmy vybavené bluetooth sadou, kde máme sluchátka i mikrofon. Takže člověk jen přijme hovor přímo na helmě a může mluvit, aniž by musel cokoliv dělat. Tedy se plně věnuje řízení. Nemusí držet řídítka jen jednou rukou," přibližuje Jakub.

Martin Houška

Neustálý monitoring širokého okolí Masarykova okruhu

Kde všude se velký tmavě modrý skútr s řidičem ve výrazném reflexním oblečení a helmě během víkendu pohyboval? "Projíždím všechny příjezdy k Masarykovu okruhu. Monitoruju převážně dálnici D1, mezi sto devadesátým až sto sedmdesátým, sto šedesátým kilometrem. Samozřejmě hlavní sjezdy k závodišti. Pak se posouvám blíže k němu," popisuje Jakub Vodička trasu, kterou od pátku do neděle křižoval mnohokrát.

A kolik toho denně najezdil? "V pátel jsem to měl stejně jako závodníci. Tedy takový trénink. Celkem slabých 150 kilometrů. Další dny to bude určitě více," vypočítával Jakub v sobotu dopoledne.

Motohlídky Zelené vlny potkáte na cestách (nejen) každý všední den

Do provozu vyrážejí motohlídky Zelené vlny standardně každý všední den. Obvykle sledují provoz v hlavním městě a na příjezdových trasách do Prahy. Při mimořádných událostech nebo zvláštních příležitostech, jakou je třeba právě Velká cena, je potkáte i na silnicích jinde v republice. Slýcháte je nejčastěji ve vysílání Radiožurnálu, a to především během ranní špičky a dopoledne, kdy vysíláme takzvaně regionálně odpojovanou metropolitní Zelenou vlnu (zatímco ze všech ostatních vysílačů je vysílána relace celorepubliková, z vysílače Praha-Žižkov na FM 94,6 MHz je ve stejnou chvíli vysílána relace s informacemi výhradně z pražského provozu).

Spustit audio