Na plyn jezdí skoro třikrát víc řidičů než loni. Největší nárůst zaznamenal stlačený zemní plyn

25. únor 2015 08:56

Donedávna klesající ceny nafty a benzínu nijak nezpomalily růst prodejů aut na plyn. Ty naopak na konci loňského roku zaznamenaly rekordní čísla. Vyplývá to ze zjištění datových žurnalistů Českého rozhlasu. Stlačený zemní plyn loni dokonce v prodejích málem překonal mnohem zavedenější propan-butan.

Na stojanu u plnící stanice CNG je cena 26,10. Jeden řidič tu právě tankuje. „Nádrž mě vyjde do 500 korun, přičemž cesta Praha-Vídeň a Vídeň-Praha je do 800 korun, “ popisuje pan Jarek.

Auto na stlačený zemní plyn si oblíbil. Na dálnici prý dokáže jet i pod korunu za kilometr. A to je pro auta na benzín tak trochu utopie. „Kdyby se ceny měly srovnat, tak by benzín musel stát 18 korun,“ říká Jan Ruml z Českého plynárenského svazu.

Čtěte také

A to je přesně důvod, proč v Česku jezdí na CNG už devět tisíc aut. Na prodejích se nijak nepodepsal ani pokles cen benzínu a nafty loni na podzim.

„Loňský říjen by vůbec rekordní. Když to srovnáme s rokem předtím, to znamená s koncem roku 2013, tak prodeje aut se všemi alternativními pohony byly více než dvojnásobné,“ popisuje datový novinář Českého rozhlasu Petr Kočí.

Plyn vede

Češi mění benzín s naftou hlavně za plyn. Jen každý šestý řidič, který loni zatoužil po alternativním palivu, sáhl například po elektromobilu nebo hybridu.

„Nejen, že se auta na stlačený zemní plyn dotáhla na starší a zavedenější zkapalněný ropný plyn, ale v prodejích ho už předbíhají. V letošním roce už pravděpodobně budou nejprodávanějším alternativním pohonem,“ upozorňuje Petr Kočí.

Plynaři vidí budoucnost ještě světlejší. Do 15 let by podle nich mělo na českých silnicích jezdit až 300 tisíc aut na CNG.

autor: msk
Spustit audio