Na silnici v roce 2016 zemřelo nejméně lidí od roku 1961

2. leden 2017 13:20

Čeští řidiči zřejmě jezdí ohleduplněji. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Loni podle nich zemřelo na českých silnicích 556 lidí. A to je nejméně od roku 1961, kdy policie statistiku nehodovosti zavedla.

V roce 2016 zemřelo na silnicích o 104 lidí méně než rok předešlý. Co je za poklesem nehodovosti nikdo z odborníků ovšem nedokáže přesně říct. Martin Farář z Besipu si myslí, že k bezpečnosti na silnicích můžou přispívat nejen nové systémy v autech.

„Já si myslím, že bezpečnostní systémy v autě určitě hrají svoji roli. Nicméně v tomto případě se jedná o souhru různých faktorů. Jde i o jiný způsob chování v silničním provozu nebo vyšší respekt.“ Loni taky umíralo méně chodců. Podle Faráře k tomu pravděpodobně přispěla povinnost nosit reflexní prvky.

Telefonování a internet

Policie a Besip se shodují, že mezi nejčastější chyby za volantem patří nevěnování se řízení. Kromě telefonování nebo psaní esemesek za volantem, rozptyluje řidiče taky internet, jak dodává Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. „Samozřejmě se na tom podepisuje i ovládání moderních systémů, které auta mají, protože ovládání klimatizace nebo navigace už není tak jednoduché, jak jsme byli zvyklí. Řidič musí používat multimediální systém, proklikávat se k ovladači.“ Budský ještě řekl, že by tyto systémy měli řidiče učit ovládat za provozu už v autoškole.

Více lidí umíralo na přejezdech

Počet mrtvých při nehodách na silnicích sice loni klesl. Lidí usmrcených na železničních přejezdech ale podle Drážní inspekce naopak oproti roku 2015 stoupl. A to o 40 procent. Roman Budský tvrdí, že lidé si vjetím na koleje, v době, kdy je to zakázáno, často neuvědomují nebezpečnost situace.

„Ti účastníci silničního provozu tam vjíždějí nebo vcházejí vědomě s tím, že tam nemají co dělat a spoléhají na to, že mají situaci pod kontrolou, a že přejdou nebo přejedou bezpečně. Bohužel statistiky vypovídají o tom, že ne každému se to podaří.“ Podle Drážní inspekce byla loni každá čtvrtá nehoda na železničním přejezdu smrtelná.

autor: hbc
Spustit audio