Na trestné lavici 8275 hráčů

2. červen 2008 13:00

Bodový systém u nás funguje už bezmála 2 roky. Zatímco zpočátku přísné postihy a hrozba bodů provoz zklidnila nad očekávání, nějakou dobu už zase jezdíme stejně jako předtím. A sbíráme bod za bodem. Kolik řidičů už si nějaký ten černý puntík vysloužilo? Kolik jich muselo odevzdat řidičák? A čeho se dopouštíme nejčastěji?

Z šesti miliónů českých řidičů si nějaký ten bod už připsal nejeden z nich.

"Přibližně každý jedenáctý řidič má jeden trestný bod, blíží se to k 600 000 řidičů. Ovšem překvapivé, v pozitivním slova smyslu, je to, že bodový systém funguje v tom směru, že lidé opakovaně nepáchají další přestupky. 85 procent z těch, kteří už nějaké body dostali, si dávají pozor, aby nenasbírali další body," konstatuje Karel Hanzelka z Ministerstva dopravy ČR.

Můžeme pak očekávat, že toto číslo poroste, protože například v sousedním Německu má nějaký ten bod prakticky každý druhý. U nás dostáváme body nejčastěji za drobné přestupky ohodnocené 1 až 2 body.

"Pokud se podíváme na žebříček přestupků, vede překročení povolené rychlosti v obci do 20 km/h, na druhém místě je porušení povinnosti vyplývající ze zákazové nebo příkazové značky, dále je to druhý stupeň překročení povolené rychlosti v obci o více než 20 km/h, potom následují bezpečnostní pásy a na pátém místě jsou to světla."

Ale pozor! I na těch se leckteří vybodovali. Jak to? Stačilo aby šestkrát během 12 měsíců například překročili někde v obci rychlost do 20 km/h. Pak je možné tyto přestupky projednat ve společném řízení. Pokutu sice dostanete jen za největší prohřešek, tedy třeba pouhou tisícovku, ale vaše nadšení po pár dnech zchladí předvolání od obecního úřadu, abyste odevzdali řidičský průkaz. Nasbírali jste totiž šestkrát po dvou bodech, a ty se sčítají. A to není teorie, ale jsou známy i případy z praxe. Celkem se do konce dubna "vyfaulovalo" přes osm tisíc řidičů.

"Mezi řidiči, kteří nasbírali plný počet bodů (12) je 95 procent mužů a pouze 5 procent žen. Opět se tedy potvrzuje staré pravidlo, že ženy jsou lepší řidičky než muži."

Asi nepřekvapí, že nejvíce bodovaných řidičů je v Praze. Je jich tu samozřejmě nejvíc. A vezmeme-li to právě na počet řidičů, pak nejhůře jezdí na Ústecku, nejlépe na Vysočině. Nejhorší jsou pak řidiči od 18 do 24 let.

autor: pgj
Spustit audio