Na uskladnění pneumatik záleží. Můžete je poškodit

18. říjen 2016 13:20

Řada českých řidičů už přezula svá auta na zimní pneumatiky. Pak ovšem nastává ona klasická otázka, kam s těmi letními, když nechci platit za jejich uložení v pneuservisu. Do sklepa anebo je raději nechat venku?

„Když je samotná pneumatika, tak je důležité, hlavně je nedávat na sebe,“ říká Jan Plavka z pneuservisu na Krejcárku v Praze 9. Co se s nimi stane, když je špatně uložím? „Když je postavíte na sebe, uděláte největší chybu. Pneumatiky se zdeformují. Doporučuju, postavit je nastojato a jednou za dva měsíce je pootočit.“ Pneumatiky by se jinak mohly podle automechanika Plavky poničit i na takzvaném běhounu.

Čtěte také

Naopak kola na discích nejdříve nafoukněte a pak je položte na ležato a naskládejte na sebe. Doplňuje Martin Volek z pneuservisu ve Strašnicích. „V případě, že pneumatiky uskladňujeme ve sklepě a podobně, bylo by vhodné, aby se z nich nestala jenom podložka pod něco a nenarovnali jsme na ně spoustu dalších věcí. Pak může dojít k deformaci.“

Další otázkou je, co se může stát s pneumatikou, kromě toho, že se deformuje, když ji špatně uskladníme. Necháme ji v garáži, kde je sice v zimě chladno, ale v létě tam stoupají teploty k padesáti stupňům. „Garáž není nevhodné místo k uskladnění pneumatik. Spíš jde o to, že v případě, že bychom je měli někde, kam svítí půl roku sluníčko a je tam v létě 40 stupňů, tak se zkracuje jejich životnost. Respektive dojde ke zhoršení některých vlastností, které ty pneumatiky mají,“ tvrdí Martin Volek, který doporučuje dát pneumatiky nejlépe do tmavé místnosti, kde je maximálně 30 stupňů.

Pokud se řidič rozhodne uložit gumy v pneuservisu, zaplatí podle našeho malého průzkumu v menším městě okolo 250 korun za půl roku. V Praze nebo v Brně pak dá za uskladnění i dvakrát tolik.

autor: hbc
Spustit audio