Nejčastější obětí cyklistických nehod jsou senioři. Jezdí na kole bez přilby

28. září 2015 14:20

Co se v mládí naučíš, to tě může ve stáří zabít. I tak by se dalo parafrázovat známé pořekadlo z pohledu cyklistů. Právě starší lidé totiž nejčastěji jezdí bez přilby a pády z kola pak pro ně bývají fatální. Problém je v tom, že v jejich dětství se cyklistické přilby nepoužívaly.

Kunratický les, který v Praze spojuje hned čtyři městské části, je především o víkendu častým cílem cyklistických výletů Pražanů, ale kupodivu během hodiny co jsme tady nejen děti, které to mají povinné, ale i dospělí jezdí s přilbou na hlavě.

Čtěte také

„Jenom kvůli zdraví, protože stačí malé ťuknutí o beton. Používám přilbu, jelikož je to hodně důležité. Dospělí by měli jít příkladem mladším. Když člověk spadne, hlava je to nejnebezpečnější místo.“

A to dokládají i statistiky, pravděpodobnost, že si při pádu z kola cyklista poraní hlavu a krk je 75procentní. Ale statistiky zároveň potvrzují, že na cyklostezkách se takových nehod stává jen málo. Možná i proto, že jak jsme se přesvědčili, tady lidé dbají na své zdraví, přestože přilba není povinná. Jak ale upozorňuje šéf Besipu Martin Farář, loni zemřelo při nehodách 57 cyklistů a většina z nich právě kvůli poranění hlavy. „Přilba dokáže velmi účinně snížit riziko zranění po dopravní nehodě. Bohužel 8 z 10 cyklistů, kteří v loňském roce neměli na hlavě přilbu, zemřelo.“

Čtěte také

Statistická čísla však ukazují ještě jeden fenomén. Nejčastěji na kole umírají senioři nad 65 let, samozřejmě bez přilby. Podle dopravní psycholožky Pavly Rymešové má jejich odmítání této bezpečnostní pomůcky základ v dětství.

„Nebylo zvykem, že se bezpečnostní přilba používala. Znamenala spíš, že člověk dělal něco nebezpečného a oni přeci nic nebezpečného nedělají. Je potřeba si uvědomit, že doprava neuvěřitelným způsobem zhoustla a s tím se samozřejmě potom pojí prolnutí cyklistické a řidičské populace.“ Je jen na lidech samotných, jestli přilbu při jízdě na kole budou používat nebo ne. Povinná je jen pro děti.

autor: evk
Spustit audio