Novinky bodového systému v zahraničí

9. leden 2014 13:20

U nás platí bodový systém už od roku 2006. O tři roky ho zavedli v Itálii a setkáme se s ním v řadě dalších zemí. Německý, který je považován za nejpropracovanější, pochází z konce 70. let minulého století. Od května se ho u našich západních sousedů chystají výrazně změnit.

Bodový systém se dotýká každého řidiče v příslušné zemi. Stačí, aby se provinil proti předpisům, a dostane se do systému. V Německu doposud měli všichni k dispozici 18 bodů. To se od května změní. „Bude osmibodový systém a bude se opět odečítat – u pokuty od 60 euro ztratíte také jeden bod,“ popisuje Igor Sirota z ÚAMK.

Ano, v Německu se na rozdíl od nás body odečítají. Spácháme-li tedy nějaký přestupek s pokutou nad 60 eur, budeme zapsáni do tamního systému a bude nám odečten příslušný počet bodů. „Je to například jízda s mobilem v ruce – při telefonování přijdete o 60 euro a zároveň o jeden bod, dříve to bylo 40 euro,“ upozorňuje Igor Sirota.

Čtěte také

O výši pokuty pak nemá cenu s německým policistou smlouvat. „Samotný policista vám bez problému předloží konkrétní sazbu, která je za váš přestupek, je to jednoznačná taxa, o které není co smlouvat,“ říká Igor Sirota.

Pokus o případné podplácení si je pak i v Německu lepší rozmyslet. „Pokud se ho budete snažit podplatit formou tou, že mu strčíte místo 200 euro pouze stovku a řeknete, že je to dobré, tak se může stát, že budete okamžitě odvezen na služebnu. Je to trestný čin,“ varuje Sirota.

Ono ostatně stačí o nevhodné chování k samotným policistům. „Úplně nejvyšší pokuta, jaká byla zatím udělena, byla za nevhodné chování k policistce. Není problém za takovou věc získat až 2 tisíce euro pokuty.“ A spoléhat na to, že do Německa nějakou dobu nepojedeme a na náš prohřešek se zapomene, se nevyplatí. Nově nás totiž ty závažné dostihnou doma. „Je to jak vysoká jízda, příliš vysoké překročení maximální rychlosti a tak dále. Bude se to řešit tím způsobem, že daná policie pošle do země EU konkrétní přestupek. Tam bude vše přeloženo do češtiny a vy dostanete konkrétní vyrozumění o jakou částku, případně o jakou ztrátu bodů se jedná.“

To platí pro celou Evropskou unii, ale dostihnout nás mohou i přestupky ze Švýcarska, a tam od počátku letošního roku pozor. „Ve Švýcarsku musíme počítat s tím, že je povinnost svítit od prvního ledna – buď potkávacími světly, nebo světly pro denní svícení. Pokuta za toto nedodržení je 40 švýcarských franků.“ To by ale českým řidičům, kteří povinně svítí ve dne už osmým rokem, nemělo dělat problémy.

autor: pgj
Spustit audio