O prodlouženém víkendu buďte hodní na sváteční řidiče a oblečte si reflexní vestu

25. říjen 2013 11:20

Od počátku roku do včerejška zemřelo při dopravních nehodách u nás 475 lidí. To je o 82 méně než za stejné období loňského roku. Před námi je ale několik kritických dnů. Řada lidí využije prodlouženého víkendu, navíc pro mnohé spojeného s podzimními prázdninami a zavítá už teď na hroby svých nejbližších. I proto bychom měli být na silnicích obezřetní.

Během podzimních prázdnin loni zemřeli čtyři lidé, před dvěma lety osm a nejhůře dopadly před třemi lety. „Nejhorší výsledek jsme zaznamenali v roce 2010, kdy bylo v období podzimních prázdnin zaznamenáno celkem 17 smrtelných dopravních nehod,“ konstatuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Tehdy zemřeli na státní svátek i den poté čtyři lidé. Příčiny nehod jsou pak prakticky stejné jako po zbytek roku. „Dá se sem zařadit nějaké nevěnování se plně řízení, otázky přizpůsobení rychlosti, stavu a povrchu vozovky, nesprávné předjíždění a tak dále,“ popisuje Tomáš Lerch.

Čtěte také

V tyto dny ale navíc podle Romana Budského z Besipu přibývá svátečních řidičů. „Naposledy v sezóně vyjede řada svátečních jezdců – navštíví příbuzné, navštíví hroby a vozidla zazimují.“ A to potvrzuje i Tomáš Lerch. „V období podzimních prázdnin a v období dušiček se ve větší míře na silnicích vyskytují i takzvaní sváteční řidiči. Je tedy potřeba apelovat na jakousi ohleduplnost jak k těmto řidičům, tak samozřejmě musíme apelovat i na tyto řidiče, aby se plně věnovali řízení a sami nezpůsobovali kolizní situace,“ říká Tomáš Lerch.

Měli bychom tedy mít na paměti, že zkušený řidič má vždy navrch nad tím, který není tak vyježděný. „Jestliže běžný řidič narazí na šoféra, který je nejistý, zdržuje, nemá smysl s ním soupeřit, nemá smysl ho vytlačovat. Je skutečně třeba se smířit s tím, že takový člověk tam je a třeba předjíždění nechat na později – nenechat se vyprovokovat. Jedna vteřina v životě se skutečně nedá vzít zpátky,“ upozorňuje Roman Budský.

Čas v hlavní roli

Ale i ti, co už tolik nejezdí nebo se dnešního provozu bojí, mohou zvolit čas své cesty tak, aby na silnicích nebyl takový provoz. „Pokud pojedou v době dopravní špičky, budou sami cítit tlak ze strany ostatních řidičů, budou dělat zbytečné chyby. Naopak pokud zvolí vhodnější čas, budou volnější silnice, tlak bude menší a pro ně to bude rozhodně příjemnější,“ popisuje Roman Budský.

V následujícím týdnu se nejen změní čas, čímž se prodlouží večer, ale v okolí hřbitovů a mezi vesnicemi se bude pohybovat značné množství chodců. To by měli mít řidiči na paměti, ale i chodci by se měli zamyslet nad tím, co mají na sobě. „Pokud budeme mít chodce, který jde v tmavém oblečení – v tmavě červené nebo modré, tak je vidět zhruba na 18 až 20 metrů. Pokud je chodec v bílém, je vidět na 55 metrů, nicméně pokud máme chodce nebo cyklistu, který je vhodně označený reflexními prvky, je viditelný až na 200 metrů,“ upozorňuje Roman Budský.

Čtěte také

A na chodce se zaměří v těchto dnech také policie. „Pokusím se touto cestou apelovat na chodce, aby se zviditelnili v silničním provozu, a policisté v rámci běžného výkonu se budou věnovat i této problematice. Budeme například rozdávat reflexní pásky přímo chodcům, když zjistíme, že se pohybují na komunikaci zejména v místech, kde chybí veřejné osvětlení, nejsou chodníky nebo mimo obec,“ dodává Tomáš Lerch. Každoročně je toto období pro chodce mimo obce nejrizikovější.

autor: pgj
Spustit audio