Obchodníci v České republice nabízejí auta po záplavách. Dají se poznat!

8. červen 2016 14:20

V České republice se objevila první ojetá auta poškozená povodněmi ve Francii a Německu. Vyplavená vozidla mají často znehodnocený nejen interiér, ale také například elektroniku v motoru. Díky jejich nízké výkupní ceně se je pak snaží podvodníci vyčistit a co nejrychleji prodat jako běžnou ojetinu buď přes inzerát, nebo v autobazaru.

Obchodníci důkladně zaplavené auto vyčistí a opraví nejvážnější závady. Ale třeba od bahna nejde vyčistit všechno, jak tvrdí vedoucí výkupu ojetých vozidel z jednoho velkého českého autobazaru Petr Vaníček. Podle něho je dobré se podívat důkladně na palubní desku, nebo pod koberečky. „Pod těmi koberečky lze najít zbytky nějakého bahna, písku nebo vlhkost, pakliže to vozidlo ještě nebylo dostatečně vysušeno.“

Pomoc odborníka nebo webové články

Když kupujete ojeté auto, a hlavně pokud je dovezené ze zahraničí, tak je dobré, vzít s sebou nějakého odborníka, třeba automechanika, který auto důkladně prohlédne. Existuje ovšem i mnoho serverů, kde se podle identifikačního čísla vozidla, takzvaného VIN kódu, dá zjistit důvod odhlášení vozidla z registru. Potvrzuje to i Jan Dryak z jedné společnosti zabývající se ověřováním VIN kódů. „Dotazujeme se registru například v Německu nebo ve Francii na důvod jeho odhlášení, které může být například totální škoda z důvodu zaplavení.“ Za ověření například škodné události v zahraničí zaplatíte kolem pětistovky.

Čtěte také

Nejčastěji se poškozená auta prodávají přes inzeráty a v autobazarech. U největšího prodejce ojetých aut v Dolních Chabrech evidují asi pět pokusů týdně. Podle Miroslava Knapa z pražské mototechny zoxiduje hlavně elektroinstalace. „ABS špatně začne fungovat a načítat otáčky. Následně může docházet ke špatné nebo vůbec žádné aktivaci bezpečnostních pásů.“ Tyto závady na autě se mohou objevit klidně až za půl roku.

autor: hbc
Spustit audio