Obyvatelům vesnic na Benešovsku se už letos vrátí most přes dálnici D1

26. září 2013

Obce Studený a Děkanovice na Benešovsku dělí pouhé dva kilometry, pešky se však na návštěvy nechodí. Most, který obě vesnice spojoval, byl v červenci kvůli modernizaci dálnice D1 zbourán a objížďka má 16 kilometrů. Dlouho už ji ovšem obyvatelé obou vesnic používat nebudou – o víkendu se nad 71. kilometrem D1 objeví most nový.

Chybějící most komplikuje život především obyvatelům obce Studený, kteří se tak z pravé strany dálnice nemohou dostat na tu levou, jak potvrzuje starosta Bohumil Bušek. „Nemůžeme se dostat normální cestou – přes most, jak jsme byli zvyklí – do Dolních Kralovic, kam většina lidí jezdí za nákupem, k lékaři a podobně, takže musíme dělat objízdné trasy, což je zajížďka asi 16,5 kilometru.“

Čtěte také

A i když obec má jen 103 stálých obyvatel, pak nejeden z nich si musí do práce přivstat, podobně jako tato mladá žena. „Dojíždím do práce do Dolních Kralovic a touto objížďkou je to zatím docela nepohodlné. Aby to nebylo déle než rok a půl.“

Naštěstí tak dlouho na nový most lidé čekat nebudou. Ačkoli kvůli modernizaci D1 se letos bouralo devět mostních nadjezdů, pak pouze tento jediný se ještě letos znovu postaví. Na rozdíl od ostatních totiž nesloužil jen jako polní cesta, ale vedla tudy využívaná silnice třetí třídy, jak přibližuje vedoucí stavby Borek Růžek. „Tento most je potřeba dát do provozu ještě před uzávěrkou pravého pruhu dálnice D1 z důvodu provozu autobusové dopravy obcemi Děkanovice a Studený.

Autobus jezdí po polní cestě

A protože autobusy musí i teď, kdy most nestojí, zajíždět do všech obcí, pak nejezdí dlouhou objížďkou, ale mohou jet úzkou, téměř polní cestou. V zimě by to ale zřejmě nebylo možné. Ostatně už s nadcházejícím podzimem to nebude jednoduché, jak ví i starosta. „Máme strach, aby nedošlo k nějaké nehodě, protože to je opravdu úzká cesta, nepřipravená k tomuto účelu,“ říká Bohumil Bušek.

Ministerstvo dopravy má však dobrou zprávu – v zimě se už bude zase jezdit po mostě. A podle Jána Skovajsy z resortu dopravy se první krok odehraje už o tomto víkendu. „Čeká nás usazování nosníku mostního objektu obce Studený, kde dojde k obnovení provozu ještě před zahájením zimní sezóny. A právě pro pokládku nosníku tohoto mostu je potřeba uzavřít provoz na dálnici úplně alespoň na krátkou dobu,“ popisuje Ján Skovajsa.

Čtěte také

A to ze soboty na neděli, kdy bude dálnice D1 mezi 66. a 81. kilometrem během noci zavřená celkem čtyřikrát, vždy zhruba na hodinu a půl. Poprvé se tak stane v osm večer a informace bude mít samozřejmě Zelená vlna. Pro osobní auta jsou připraveny objízdné trasy, kamiony musí počkat na dálnici. A pokud se povede usadit všechny čtyři nosníky, pak by nejpozději do konce listopadu mohli studenovičtí zase jezdit do práce přes most nad dálnicí D1.

autor: evk
Spustit audio