Od prvního února už platí jenom letošní dálniční známka

31. leden 2017 13:20

Máte na čelním skle ještě nalepenou loňskou roční dálniční známku? Pak nezapomeňte na to, že její platnost s dnešní půlnocí končí. Od zítřka už je možné vjet na zpoplatněné úseky dálnic jen s kupónem pro letošní rok. Mají už řidiči většinou známky nové, nebo jejich výměnu nechávají na poslední chvíli?

Stojím na parkovišti před jedním pražským nákupním centrem. Obešla jsem tu asi 20 aut a loňskou dálniční známku má na skle stále ještě nalepenou dvanáct z nich. „Mám dálniční známku v peněžence už dva měsíce.“
„Určitě to vyřešíme. Bavili jsme se o tom s manželem minulý týden.“
„Ještě ji nemám, ale budu kupovat. Asi zítra.“

Čtěte také

Pokud by tito řidiči zítra vyrazili s loňským ročním kuponem na zpoplatněný úsek dálnice, mohli by na místě dostat pokutu až pět tisíc korun, jak říká policejní mluvčí Eva Kropáčová. „Ve správním řízení to může být částka až sto tisíc korun.“

Pokutu ale může řidič podle Kropáčové dostat i za vylepený kupón, který neplatí. Kdo známku ještě nemá, sežene ji na většině čerpacích stanic, na poště, ve vybraných trafikách a v místech označených logem prodeje dálničních kupónů. Ceny jsou stejné jako loni. Desetidenní stojí 310 korun, měsíční 440 a za roční řidiči zaplatí 1500 korun.

Ochranné prvky

Stejně jako loni mají i letos známky více ochranných prvků. Celníci díky nim odhalí pomocí speciálních laserových per případné padělky. „Laserová pera jsou na kontrolu některých ochranných prvků. Přesvícením pera zjistí celník, zda je dálniční známka pravá, nebo se jedná o padělek,“ vysvětluje mluvčí středočeské Celní správy Yvona Matějková. Některé úseky dálnic jsou ale od poplatků osvobozeny. Kupón nemusíte mít na celkem 111 kilometrech. Jedná se například o vjezdy do Prahy a část pražského okruhu, dálnici kolem Plzně, Ústí nad Labem, Olomouce, Prostějova nebo kolem Berouna.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio