Odtah auta v zahraničí se může prodražit! Zkontrolujte si asistenční služby pojišťovny

26. červenec 2016 14:19

Před odjezdem na dovolenou autem si zkontrolujte asistenční služby své pojišťovny. Ty se totiž nemusejí vztahovat na problémy v zahraničí. Za opravu nebo odtah vozidla zpět do České republiky pak můžete zaplatit i desetitisíce korun.

Nedávno měl komplikace s autem na dovolené v Itálii i Miroslav Hruban z Pardubic. Po silné bouřce se porouchal motor. „Já jsem si nejdřív myslel, že nám přestaly jít brzdy, protože auto tím, jak natekla voda i do posilovačů, přestalo brzdit. Na pravou příčinu jsme přišli až těsně předtím než přijela odtahovka, kdy jsem se náhodou podíval na olejovou měrku, která byla až nahoru obalená takovou vazelínou,“ popisuje Miroslav Hruban.

Voda natekla do celého motoru, auto už opravit nešlo. Kdyby pan Hruban neměl sjednané rozšířené asistenční služby, tak by odtah z Itálie zpátky do Česka zaplatil ze svého a levné by to nebylo. „Odtah nás stal navíc necelé 2 tisíce, celkové pojistné krytí bylo 50 tisíc, takže dohromady 52 tisíc.“

Čtěte také

V rámci povinného ručení i havarijních služeb nabízejí pojišťovny základní asistenční služby, které se ale nemusí vztahovat na zahraničí. Aleš Povr z České asociace pojišťoven doporučuje si před odjezdem na dovolenou zkontrolovat, co pojištění zahrnuje. „Například do jaké vzdálenosti vozidlo odtáhnou bezplatně, na jak dlouho zapůjčí náhradní vozidlo, jestli je zajištěné dočasné ubytování pro posádku po dobu nezbytné opravy atd.“

Pojištění na dva týdny od 650 korun

Všechny informace najdete na zelené kartě nebo vám je řekne pojišťovna. Podle ředitele jedné velké asistenční společnosti Marka Jaroše více odtahují auta ze zahraničí právě během letních prázdnin. „Ze zahraničí jsme za červen řešili 559 zásahů u osobních vozidel, z nichž 262 jsme odtahovali do České republiky.

Pojišťovny nabízejí několik variant asistence. Cena se odvíjí podle toho, jaké služby si objednáte a na jak dlouhou dobu. Pokud například pojedete na dvoutýdenní zahraniční dovolenou, tak podle našeho průzkumu mezi několika pojišťovnami zaplatíte za různé asistenční balíčky od 650 do 2 000 korun. To je v porovnání s cenou za opravu nebo odtah auta za několik desítek tisíc korun výrazně nižší částka.

autor: hbc
Spustit audio