Osoba blízká už vás nezachrání, tak jednoduše zaplaťte

29. říjen 2013 13:10

V lednu letošního roku byla zavedena takzvaná objektivní odpovědnost majitele motorového vozidla. To zní možná příliš právnicky, ale zjednodušeně se řidiči už nemohou při projednávání přestupků vymlouvat na osobu blízkou. Paradoxně však k jejich potrestání leckdy stejně nedojde.

Princip je jednoduchý. Na dodržování pravidel dohlíží automatické, nejčastěji poměrové, radary a kamery. Záznamy překročení rychlosti nebo jízdy na červenou už dnes ovšem neřeší městská policie, ale rovnou správní úřady měst a obcí. Prioritou je zjistit, kdo auto v době spáchání přestupku řídil. To je ale často poměrně složité. „Když není ztotožněn řidič, tak posíláme vlastníkovi výzvu, aby uhradil částku, kterou mu stanovíme anebo aby nám nahlásil řidiče, který v tom momentě vozidlo řídil,“ popisuje Josef Mihalík z pražského magistrátu.

Čtěte také

Tento zjednodušující postup používají úřady po celé republice. Když totiž majitel určenou částku, která se pohybuje zpravidla do tisíce korun, do 15 dnů uhradí, je přestupek smeten ze stolu. „Pokud to nenahlásí a uhradí částku, kterou jsme stanovili, tak v podstatě přestupek ukončíme a dál už se o tom nejedná,“ říká Josef Mihalík.

A tím nedojde k potrestání řidiče v rámci bodového systému. Majitel vozidla totiž body dostat nemůže. Může ale, a měl by, oznámit, kdo s jeho autem přestupek spáchal. „Pokud nám nahlásí řidiče, projednáme s ním přestupek a pokud se týká bodového systému, tak jsou za něj uloženy body,“ upozorňuje.

Řada majitelů ale na samotnou výzvu nereaguje. „Zahájíme správní řízení o správním deliktu – řidiče si musíme předvolat a řešit to s ním.“ To znamená, že majitel musí na úřad podat vysvětlení. I tady však může zaplatit pokutu blokově a opět je přestupek vyřešen bez toho, aby oznámil, kdo ho vlastně spáchal. Najdou se tací, kteří spoléhají na to, že oznámí místo osoby blízké, osobu vzdálenou, ale to nefunguje.

Čtěte také

„Vlastníkovi nebo majiteli vozidla jsme řekli, aby nám sdělil, kdo vozidlo řídil. Řekl, že řídil nějaký pan McDonald nevím odkud. Samozřejmě jsme povinni i na tuto adresu výzvu zaslat. Výzva se nám vrátila a my jsme se opět vrátili k vlastníkovi vozidla a zase jsme s ním řešili správní delikt,“ popisuje Josef Mihalík.

Zavedení objektivní odpovědnosti majitele vozidla, tedy na jedné straně umožnilo vymáhání pokut za dříve prakticky nevymahatelné a odkládané přestupky, na druhé straně umožňuje řidičům v řadě případů okamžitým zaplacením výzvy uniknout bodovému systému.

autor: pgj
Spustit audio